Lato trwa w najlepsze! Temperatury rozpieszczają nasze zmysły. Nie wiem jak wy, ale ja w upalne dni nie lubię sięgać po ciężkie posiłki. Najchętniej raczę się albo orzeźwiającymi chłodnikami albo potrawami na bazie świeżych warzyw i ziół.
Moim numerem jeden jest cukinia. Warzywo to jest szalenie wszechstronne i przy minimum wysiłku można wyczarować z niego prawdziwe cuda. Lekkostrawna i małokaloryczna cukinia jest najlepszym sprzymierzeńcem smukłej sylwetki. Bez żadnych wyrzutów sumienia możemy więc zajadać się nią od rana do wieczora.
Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na pyszny i aromatyczny gulasz z cukinii. Fani mięsa mogą dodać do niego pierś z kurczaka. Ci, co mięsa nie jedzą, mogą śmiało przygotować gulasz wyłącznie z samych warzyw i ziół. Proponowany przeze mnie gulasz jest bardzo lekki, a jednocześnie sycący. Doskonale sprawdzi się w porze obiadu, jak i kolacji. Genialnie smakuje podany solo oraz w towarzystwie grillowanej bagietki 🙂
Składniki:
– 2 cukinie
– 2 piersi z kurczaka
– 30 dag pieczarek
– 1 papryka czerwona
– 1 papryka żółta
– cebula
– natka pietruszki
– pomidory w zalewie
– koncentrat pomidorowy
– przyprawa do kurczaka
– sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka w proszku, zioła prowansalskie
– oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w nieduże kawałki. Oprószamy przyprawą do kurczaka. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku lub rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Gdy będzie ciepła wrzucamy na nią cebulkę i naszego kurczaka. Całość chwilę podsmażamy, aż cebula ładnie się zeszkli. Podlewamy odrobiną wody.
Papryki myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do mięsa. Gdy papryki zrobią się miękkie, do garnka dorzucamy pieczarki pokrojone w drobne kawałki. Całość ponownie podlewamy odrobiną wody.
Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do potrawy razem z pomidorami z puszki. Do garnka Dodajemy 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Całość dusimy kilka minut, do czasu, aż cukinia zrobi się miękka. Na koniec dodajemy sól, pieprz, paprykę w proszku i zioła prowansalskie.
Gotowy gulasz podajemy solo, z ryżem lub bagietką. Posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.