Sezon na dynię w pełni! I za to właśnie kocham jesień 🙂 Dynia to jedno z tych warzyw, które przy minimum wysiłku, pozwalają stworzyć prawdziwe cuda. Warzywo jest wdzięcznym tematem do kuchennych i rewolucji i eksperymentów. Tak naprawdę można z niego wyczarować wszystko… i słone i słodkie i pikantne. Dynia genialnie syci i jeszcze lepiej rozgrzewa. W połączeniu z pikantnymi przyprawami jest najlepszym pomysłem na chłodne dni.
Jednym z moich najulubieńszych dyniowych dań jest delikatny krem. Każdy wie, że można go przygotować w sposób tradycyjny, a więc z samej dyni, jak również w wersji nieco bardziej urozmaiconej: z pomarańczą, imbirem, mlekiem kokosowym, itp. Dziś zaproponuję wam krem z dyni z szafranem. Palce lizać!
Składniki:
– 1kg obranej dyni
– 2 małe ziemniaki
– cebula
– łyżka masła
– pół litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
– szczypta szafranu
– liść laurowy
– ziele angielskie
– sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Obraną dynię kroimy na około centymetrowe kwadraty. Ziemniaki obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy masło, a następnie szklimy na nim cebulkę. Gdy będzie gotowa, wrzucamy ziemniaki, a po chwili dynię. Chwilę razem podsmażamy, a następnie zalewamy bulionem. Dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Całość gotujemy około 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy ziele i liść laurowy, a zupę blendujemy na gładki krem. Dodajemy szafran i ponownie zagotowujemy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym lub uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Smacznego! 🙂