lip 26

Batoniki daktylowe

batony z daktyli

Czas na słodkie. Słodkie, ale jednocześnie lekkie i nie zamulające. Co powiecie na batoniki daktylowe? Bezglutenowe, bez laktozy i białego cukru. Za to z mnóstwem cennych składników takich, jak orzechy laskowe, migdały i kakao. Można się nimi zajadać bez wyrzutów sumienia. Takie batoniki idealnie sprawdzą się na deser i drugie śniadanie. Spiszą się zawsze, kiedy najdzie nas ochota na słodkie co nie co. Powiem nieskromnie, że te batony biją na głowę wszystkie kupne razem wzięte. Naprawdę warto spróbować. Ale uwaga! Gdy raz je zrobicie, nie będziecie chcieli przestać. Palce lizać!

Składniki:

– 60g kakao

– 300g daktyli

– 80g orzechów włoskich

– garść migdałów

– 2 łyżki oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Daktyle zalewamy ciepłą wodą i moczymy około godziny. Jak będą miękkie, to łatwiej będzie je zblendować. Olej kokosowy roztapiamy. Orzechy i migdały mielimy na drobno. Do miski wrzucamy daktyle i blendujemy je na dość gładką masę. Następne dorzucamy zmielone orzechy i migdały. Dodajemy kakao i olej kokosowy. Mieszamy. Powstałą masę przekładamy do jednorazowej foremki i umieszczamy w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.