lip 16

Batony czekoladowe w wydaniu FIT

domowe batony czekoladowe

Uwielbiam słodycze i mam do nich dużą słabość. Lubię sobie od czasu do czasu zgrzeszyć i spałaszować coś dobrego. Jednakże odkąd większą wagę zaczęłam przykładać do zdrowego odżywiania, unikam kupnych smakołyków. Dlaczego? Bo zaczęłam uważnie wczytywać się w ich skład i niestety… w większości przypadków jest on przerażający!

Osoby, które przechodzą na zdrową stronę mocy myślą, że muszą wykluczyć z menu słodkości. Nic bardziej mylnego! Nawet zdrowo się odżywiając czy będąc na diecie, można jeść słodycze. Ważne tylko, aby sięgać po te odpowiednie. Najlepiej słodkie rarytasy przygotowywać sobie samodzielnie w domu. Wówczas będziecie wiedzieli, jakie dokładnie składniki się w nich kryją.

W dzisiejszym poście podzielę się z Wami moim nowym odkryciem – przepisem na słodkie batony czekoladowe w wersji FIT. Tak naprawdę, batoniki te nie różnią się w smaku niczym od tych kupnych. Może nawet są lepsze! Ich przewaga nad kupnymi polega na tym, że są zdrowe i co najważniejsze – nie tuczą!

To co, gotowi na przepis? Zaczynamy!

Składniki:

– 60g kakao (możecie zastąpić je karobem)

– 300g daktyli

– ok. 80g orzechów włoskich

– garść migdałów

– 2 łyżki oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Olej kokosowy topimy. Razem z daktylami, orzechami i kakao umieszczamy w naczyniu do blendowania. Całość miksujemy około 3 minut. Powstałą masę przekładamy do pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia. Masę mocno ugniatamy. Pojemnik wkładamy na kilka godzin do zamrażalki.

Po kilku godzinach pojemnik wyciągamy z lodówki, a zamrożoną masę kroimy w kwadraty lub prostokąty. Gotowe batony przechowujemy w lodówce 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.