Zdrowa dieta i zdrowe odżywianie się wcale nie oznacza rezygnacji ze słodkości. Można utrzymywać zdrową dietę i jednocześnie raczyć się słodkimi rarytasami. Sekretem wszystkiego jest przestawienie się ze słodyczy kupnych na słodycze domowej roboty. Robiąc osobiście małe co nie co, wiemy dokładnie jakich składników użyliśmy, a przede wszystkim nie upychamy gdzie się da kilogramów tłuszczu, białej mąki i sztucznych dodatków, które potrafią zrujnować dietę. Oczywiście – zdrowsze słodycze też mają kalorie, ale są to kalorie zdrowe i pożywne. Dziś mam dla was genialne batony energetyczne z masłem orzechowym w roli głównej. Wystarczy użyć 4 składników, odczekać kilka godzin i gotowe! Gotowe batoniki idealnie sprawdzą się zarówno na deser, jak i na drugie śniadanie. Genialnie spiszą się podczas wycieczki za miasto, w szkole lub w pracy. Gotowi? To zaczynamy!
Składniki:
– 1,5 szklanki płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
– 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
– 1/3 szklanki syropu z agawy (możecie zastąpić miodem)
– 1 szklanka dobrego masła orzechowego (polecam z kawałkami orzeszków)
Sposób wykonania:
Płatki owsiane mielimy i mieszamy z amarantusem. Masło orzechowe przekładamy do rondelka, dodajemy syrop i całość delikatnie podgrzewamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie masę orzechową łączymy z płatkami i amarantusem. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki ładnie się ze sobą połączyły. Przekładamy do foremki aluminiowej (u mnie keksówka). Ugniatamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!!!