sty 12

Bruschetta…

bruschetta pomdorowa podana na białym prostokątnym talerzu

źródło: www.pinterest.com

Dziś będzie po włosku… Śnieg za oknem i niskie temperatur jakoś mnie nie nastrajają. Staram się więc ratować jak tylko mogę. A czy może być coś lepszego od włoskich przysmaków? Nie wiem jak Wam, ale mi kuchnia włoska kojarzy się ze słońcem, beztroską i… cudownym lenistwem. Dlatego chcąc się odrobinę porozpieszczać, serwuję sobie włoskie przekąski. Dziś na tapetę biorę bruschettę. Niby zwykła bagietka z warzywami, a jednak jest to przekąska bardzo niezwykła. Jeśli przygotuje się ją z sercem, będzie smakować obłędnie. Sprawdzi się zawsze i wszędzie. Osobiście polecam na przystawkę przed obiadem lub na lekką kolację.

Największą zaletą bruschetty jest to, że doskonale smakuje i nie zajmuje wiele czasu w kwestii przygotowania. Połączona z octem balsamicznym, nabiera wyrazistego charakteru. W towarzystwie z suszoną bazylią, smakuje najlepiej na świecie!

Składniki:

– 6 pomidorków śliwkowych

– ½ szklanki suszonych pomidorów w oleju

– 3 ząbki czosnku

– 2 łyżki octu balsamicznego

– ¾ szklanki oliwy z oliwek

– 10 g liści świeżej bazylii

– szczypta soli i pieprzu

– 200 g tartego sera mozzarella

– 1 świeża bagietka

Sposób wykonania:

Pomidorki śliwkowe i suszone kroimy na małe cząstki. Czosnek drobno siekamy. W dużej misce łączymy ze sobą dwa rodzaje pomidorów. Dodajemy czosnek, oliwę z oliwek, ocet, bazylię, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik włączając funkcję grill.

Bagietkę kroimy na kromki o grubości około 2 cm, a następnie układamy na blaszce do pieczenia i zapiekamy około 2 minut, aż ładnie się zarumienią. Na gotowe tosty z bagietki rozkładamy równomiernie przygotowany wcześniej sos. Wierzch każdego tosta posypujemy mozzarellą. Całość podpiekamy przez 5 minut, aż ser ładnie się roztopi. Wyjmujemy z piekarnika i jeszcze ciepłe serwujemy na stół. Smacznego!!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.