Mar 07

Cepeliny, czyli polskie kartacze

Kartacze (źródło: pinterest)

Kartacze (źródło: pinterest)

Od zawsze myślałam, że kartacz to danie typowo litewskie. Ostatnio jednak ktoś mi powiedział, że jest ono tradycyjnym daniem polskim, serwowanym głównie na Suwalszczyźnie. Litewskim odpowiednikiem kartacza są cepeliny, które wyglądają i smakują bardzo podobnie, co nasze polskie danie.

Kartacz to nic innego, jak ziemniaczany klops nadziany mięsem mielonym, najczęściej suto przyprawionym czosnkiem. Można podawać go na wiele sposobów. Doskonale smakuje z zasmażką i skwarkami, jak również ulubionym sosem. Ja najbardziej lubię kartacze z sosem pieczarkowym. Palce lizać!

Kartacze można spotkać w karcie menu wielu polskich restauracji. Standardowa porcja to dwie sztuki, gdyż ich wielkość równa się dużym gołąbkom. Uwierzcie mi, że tymi dwoma sztukami można najeść się do syta. Czy są tuczące? Nie mam pojęcia. Myślę, że do dań dietetycznych nie należą, ale od czasu do czasu naprawdę warto na nie się skusić, gdyż smakują wybornie.

W ostatnim czasie podjęłam próbę samodzielnego przygotowania kartaczy. Muszę przyznać, że trochę się bałam postawionego sobie zadania, ale dałam radę. Wbrew pozorom, przygotowanie tego smakołyku nie jest takie trudne, jak z początku się wydaje. Zachęcam was do spróbowania, bo naprawdę warto!

Składniki:

– 2kg ziemniaków

– 500g mięsa mielonego (ja wybrałam mięso drobiowo-wołowe)

– 100g mąki pszennej

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

– 2 cebule

– 4 ząbki czosnku

– 2 jajka

– 200g surowego boczku

– sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

Połowę ziemniaków obieramy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Drugą połowę obieramy i ścieramy na tarce (tak jak na placki ziemniaczane), a następnie odciskamy sok.

Surowe ziemniaki od razu mieszamy z jajkiem i ugotowanymi ziemniakami. Wyciśnięty sok odstawiamy na kilka minut i czekamy aż na dnie zbierze się krochmal. Sok zlewamy, a krochmal dodajemy do masy ziemniaczanej wraz z mąką pszenną i ziemniaczaną. Doprawiamy do smaku solą i wyrabiamy ciasto, od czasu do czasu podsypując je mąką tak, aby nie kleiło się do dłoni.

Mięso mielone mieszamy z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, jajkiem i majerankiem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Z ciasta odrywamy kulkę o wielkości pięści i formujemy z niej placuszek. Nadziewamy go mięsem, a następnie zlepiamy brzegi i całości nadajemy kształt podłużnej kluski.

Kartacze wkładamy do wrzącej i osolonej wody. Od momentu wypłynięcia na wierzch, gotujemy około 10 minut. Gotowe!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.