Cze 22

Ketchup i skrzydełka – idealny duet

Grillowane skrzydełka w marynacie z keczupem (źródło: pinterest)

Grillowane skrzydełka w marynacie z keczupem

Sezon grillowy w pełni, a to oznacza, że częściej sięgamy po karkówki, piersi z kurczaka, skrzydełka i przyrządzamy je na sto różnych sposobów. Może karkówka nie jest moim ulubionym mięsiwem, ale chrupiących skrzydełek, szczególnie z miodową nutą, nigdy nie odmówię. 

Sekretem przepisu na wyborne skrzydełka jest marynata. To od niej w dużej mierze zależy, czy potrawa nam się uda i będzie smakowała wszystkim gościom, czy nie. Ja zazwyczaj eksperymentowałam z marynatą do skrzydełek i przyrządzałam ją z tego, co akurat było w lodówce. Od pewnego jednak czasu mój przepis na marynatę pozostaje bez zmian, a sekretnym jego składnikiem jest keczup HEINZ CULINAIR CZOSNKOWY. Palce lizać! Dzięki temu, że w keczupie tym zostały połączone ze sobą dwa genialne składniki: czosnek i miód, potrawy zyskują nutki słodko-pikantnej.  Oczywiście osoby, które uwielbiają miód i nigdy nie mają go dość, mogą dodać do marynaty dodatkową jego łyżeczkę lub dwie. Wówczas skrzydełka będą jeszcze bardziej słodkie.

Podsumowując: przepis, którym postanowiłam podzielić się z wami w dzisiejszym poście jest bajecznie prosty i nie zajmuje dużo czasu, nie licząc tego, że mięso w marynacie musi swoje odstać w lodówce. Jeśli śledzicie mojego bloga, to wiecie, że nie należę do osób, które całymi godzinami lubią przesiadywać w kuchni. Cenię sobie przepisy wyborne w smaku, ale proste w wykonaniu. Skrzydełka z dzisiejszego przepisu są niezłą wymówką do urządzenia grill party i spotkania się ze znajomymi. To, co? Do dzieła!

Składniki:

– 12 skrzydełek

– sól, pieprz

ketchup Heinz Culinair: 1 szklanka

– 2 łyżki oleju (do marynaty)

– 1 łyżka musztardy (do marynaty)

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki marynaty, a więc keczup, musztardę, olej przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chcecie, żeby marynata wyszła słodsza, dodajcie 2 dodatkowe łyżeczki miodu. Skrzydełka myjemy, lekko osuszamy, a następnie zalewamy marynatą. Odstawiamy na około 12 godzin w chłodne miejsce (może być najniższa półka w lodówce). Jeśli nie macie tyle czasu, mięso możecie włożyć do lodówki na krócej, jednakże nie krócej, niż 2 godziny. Rozgrzewamy mocno grilla, a następnie wrzucamy na niego nasze skrzydełka. Pieczemy około 15-20 minut do złocistego koloru. Smacznego!!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.