Lis 10

Czas na rybkę!

smażona panga na ostro

smażona panga na ostro

Panga (https://www.makro.pl/swiat-produktow/ryby-makro/ryby-slodkowodne/panga)to zaraz obok karpia, jedna z najbardziej popularnych ryb w Polsce. Chętnie się nią raczymy i chętnie serwujemy na rodzinne obiady. W moim dzisiejszym poście panga będzie grała pierwsze skrzypce. Ryba chodziła za mną od dość dawna, dlatego też nie mogłam sobie jej odmówić. Jak wiecie, ryby odgrywają istotną rolę w naszej diecie. Warto zajadać się nimi 2-3 razy w tygodniu.

Ryby nie są nudne i postaram się Wam to udowodnić. Tak naprawdę można przyrządzać je na sto różnych sposobów. W każdym wydaniu będą smakować bajecznie. Osobiście najczęściej przygotowuję rybę z piekarnika lub grilla. Dziś zrobię mały wyjątek i zaproponuję Wam przepis na rybkę z patelni. Dzięki temu, że użyję papryczki chili, będzie trochę pikantnie 🙂

Składniki:

– panga (u mnie 3 sztuki)

– 1 jajko

– 1 szklanka mleka

– 1 łyżeczka czosnku granulowanego

– szczypta papryczki chili

– około 5 dag bułki tartej

– 2 łyżki soku z cytryny

– olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Rybkę rozmrażamy, a następnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek ryby kroimy na pół. Przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem. Wstawiamy do lodówki na około 12 godzin. Po tym czasie rybę wyciągamy i osuszamy. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny.

Z jednej i drugiej strony oprószamy rybę solą i niewielką ilością papryczki chili. Znów odstawiamy na bok, ale tym razem na pół godzinki.

W czasie, kiedy ryba będzie sobie leżakowała, możemy przygotować panierkę. W tym celu w miseczce rozbijamy jajko i dodajemy do niego czosnek granulowany. Całość dokładnie roztrzepujemy.

Gdy nasza rybka już odpocznie, moczymy ją w jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie są to frytki i bukiet surówek. Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.