Nutella to ulubiony przysmak wielu osób. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej życia. Mimo, że zdania na jej temat są mocno podzielone, to jednak prawda jest taka, że nutella stanowi świetny dodatek na kanapki lub do świeżych owoców. Jeśli należysz do grona przeciwników kupnej nutelli, mam dla ciebie coś wyjątkowego – przepis na orzechowy krem domowej roboty. Taka domowa nutella to zdrowsza i bardziej fit wersja tej kupnej. Na pewno nie znajdziemy w niej żadnych zakazanych dodatków, niezdrowych tłuszczy czy tony cukru. Jest za to olej kokosowy i wanilia. Są zdrowe i dodające energii orzechy laskowe. Jest też obfitujące w żelazo kakao. To co, zaczynamy?
Składniki:
– 150g orzechów laskowych
– 30ml oleju kokosowego
– 2 łyżeczki kakao
– łyżka ksylitolu
– 1 laska wanilii
Sposób przygotowania:
Orzechy laskowe wykładamy na blaszkę do pieczenia i podpiekamy w piekarniku przez około 20 minut w 100 st. Celsjusza. Po tym czasie, wyjmujemy orzechy i przekładamy na suchą ściereczkę. Zwijamy ściereczkę i ocieramy nią o blat tak, aby nasze orzechy obrały się ze skórki. Chodzi o to, żeby orzechy były „gołe” – bez skórki. Następnie orzechy wrzucamy do malaksera i dokładnie mielimy. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (olej kokosowy wcześniej rozpuszczamy). Całość raz jeszcze mielimy na gładką masę. Gotowe!