kw. 27

Kakaowe naleśnik z musem bananowo-orzechowym

Dziś będzie prosto i pysznie. W roli głównej pojawią się naleśniki. Nie będą to jednak byle jakie, pierwsze lepsze naleśniki, ale cudownie kakaowe z nadzieniem z banana i masła orzechowego. Jak wiadomo duet bananów i masła sprawdza się zawsze i wszędzie, tak więc uczta dla zmysłów gwarantowana! Jestem pewna, że w kakaowych naleśniczkach zakochają się nie tylko mali, ale i duzi. Takie naleśniki możecie śmiało zaserwować sobie i bliskim na śniadanie, drugie śniadanie lub deser. Smacznego!!!

Składniki:

– 150g banana

– 30g masła orzechowego (najlepiej bez soli i cukru)

– 1 łyżka gorzkiego kakao

– 2 białka

– 2 żółtka

– 50g mąki ryżowej

– syrop z agawy lub ksylitol (opcjonalnie)

– olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Białka i żółtka roztrzepujemy. Dosypujemy mąkę, kakao i słodzidło. Całość bardzo dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego. Smażymy cienkie naleśniki z dwóch stron(na małym ogniu, żeby się nie spaliły).

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. W tym celu blendujemy banana i mieszamy z masłem orzechowym. Gotowe naleśniki smarujemy naszym musem bananowo-orzechowym i… zajadamy!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.