Dziś będzie prosto i pysznie. W roli głównej pojawią się naleśniki. Nie będą to jednak byle jakie, pierwsze lepsze naleśniki, ale cudownie kakaowe z nadzieniem z banana i masła orzechowego. Jak wiadomo duet bananów i masła sprawdza się zawsze i wszędzie, tak więc uczta dla zmysłów gwarantowana! Jestem pewna, że w kakaowych naleśniczkach zakochają się nie tylko mali, ale i duzi. Takie naleśniki możecie śmiało zaserwować sobie i bliskim na śniadanie, drugie śniadanie lub deser. Smacznego!!!
Składniki:
– 150g banana
– 30g masła orzechowego (najlepiej bez soli i cukru)
– 1 łyżka gorzkiego kakao
– 2 białka
– 2 żółtka
– 50g mąki ryżowej
– syrop z agawy lub ksylitol (opcjonalnie)
– olej kokosowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Białka i żółtka roztrzepujemy. Dosypujemy mąkę, kakao i słodzidło. Całość bardzo dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego. Smażymy cienkie naleśniki z dwóch stron(na małym ogniu, żeby się nie spaliły).
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. W tym celu blendujemy banana i mieszamy z masłem orzechowym. Gotowe naleśniki smarujemy naszym musem bananowo-orzechowym i… zajadamy!