Sie 14

Kartoflak śląski, czyli wszystkim znana baba ziemniaczana

Kartoflak, czyli śląska baba ziemniaczana (źródło: pinterest.com)

Kartoflak, czyli śląska baba ziemniaczana (źródło: pinterest.com)

Ziemniaki to chyba jedno z najbardziej charakterystycznych polskich warzyw. To również jedno z warzyw dających ogrom możliwości. Na bazie ziemniaków powstało mnóstwo fantastycznych przepisów. Moim ulubionym jest przepis na kartoflaka, inaczej mówiąc śląską babę ziemniaczaną. Znacie? Lubicie? Ja uwielbiam. Baba ziemniaczana to moje ukochane danie z dzieciństwa. Przepis z województwa wielkopolskiego przywiozła dobrych kilkanaście lat temu moja babcia. W domu kartoflak nazywany był pyrkoszem. Nie pytajcie dlaczego, bo sama nie wiem…

Kartoflak gościł na naszym rodzinnym stole niemalże w każdy weekend. Zajadałam się nim, jak niczym innym. Doskonale smakował od razu po wyjęciu z piekarnika, jednakże na drugi dzień był jeszcze lepszy. Podsmażany na patelni smakował wybornie. Po dziś dzień pamiętam ten smak i aromat.

Baba ziemniaczana jest daniem, które można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pokrojona w duże plastry lub trójkąty może być podawana z bukietem surówek, ulubionym sosem grzybowym lub wybornym gulaszem. Sercem dania są ziemniaki i ulubiona kiełbasa. Oczywiście zamiast kiełbasy można użyć również boczku, aczkolwiek ja osobiście preferuję chudą kiełbaskę.

Kartoflak, czyli baba ziemniaczana (źródło: pinterest.com)

Kartoflak, czyli baba ziemniaczana (źródło: pinterest.com)

Składniki:

– 1kg ziemniaków

– 1 cebula

– 1 jajko

– 100g mąki pszennej

– 250g kiełbasy

– sól

– pieprz

– zioła prowansalskie

– przyprawa do ziemniaków

– olej do smażenia i wysmarowania formy (ja używam rzepakowego)

– cukier

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i myjemy, a następnie ścieramy na tarce. Odlewamy nadmiar płynu z wyciśniętych ziemniaków. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do momentu, aż kiełbasa będzie delikatnie chrupiąca.

Do startych ziemniaków wsypujemy mąkę, dodajemy podsmażoną kiełbasę z cebulką, jajko i przyprawy. Jeśli chodzi o przyprawę do ziemniaków, to muszę przyznać, że jej nie skąpię. Przyprawa ta dodaje potrawie doskonałego smaku i charakteru. Całość dokładnie mieszamy, aż wszystkie smaki ładnie się ze sobą połączą. Masę wlewamy do wysmarowanej olejem foremki (może być prostokątna lub okrągła) i posypujemy cukrem. Może ten cukier wydawać się wam dziwny, ale moja babcia zawsze go używała i to dzięki niemu potrawa miała oryginalny ostro słodki smak. Pychota!

Blachę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i zapiekamy 1 godzinę. Danie ma być złocisto-rumiane, dlatego jeśli po godzinie takie nie będzie, czas pieczenia można wydłużyć o kolejne pół godziny. Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.