Gru 18

Kasza gryczana z kurczakiem i warzywami

7955406cba2b06622fdb73fed35331af

Święta tuż, tuż. Większość z nas ma już ułożoną listę świątecznych przysmaków. Większość z nas ma już w swojej lodówce niektóre świąteczne rarytasy. U mnie goszczą już śledzie i pierogi. Przede mną jeszcze uszka, kutia i kluski z makiem.

Zanim jednak nadejdą święta, trzeba serwować sobie i bliskim normalne obiadki. Dlatego też dzisiaj polecam Wam smaczną i pożywną kaszę gryczaną w towarzystwie kurczaka i warzyw. Czy może być jeszcze lepiej? Na pewno nie dla mnie 🙂

Danie jest bardzo pożywne i potrafi uporać się nawet z wilczym głodem. Myślę, że potrafi też zaspokoić kupki smakowe najbardziej wymagających smakoszy. Przy okazji jest proste w przygotowaniu 🙂 Poniżej znajdziecie przepis na 2 porce lub 3 mniejsze.

Składniki:

– woreczek kaszy gryczanej

– 1 filet z kurczaka

– 1 czerwona papryka

– 1 niewielka cukinia

– mała cebula

– 3-4 ząbki czosnku

– natka pietruszki

– sól, pieprz

– zioła prowansalskie

– słodka papryka w proszku

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną gotujemy w osolonym wrzątku przez około 15 minut. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Następnie przyprawiamy mięso: solą, pieprzem, słodką papryką, oregano i ziołami prowansalskimi. Odkładamy na bok.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju (u mnie olej kokosowy). Wrzucamy cebulkę, czosnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy kurczaka i całość smażymy, aż mięsko nam się zarumieni. Dodajemy kolejną łyżkę oleju, paprykę pokrojoną w kostkę i cukinię. Smażymy około 7 minut. W razie potrzeby możemy doprawić do uzyskania idealnego smaku. Na koniec wrzucamy ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną i chwilę wszystko razem podsmażamy. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.