Paź 17

Kaszotto z kurkami

kaszotto z grzybami

Kaszotto to jedno z moich ulubionych dań. Szybko się robi, a smakuje niesamowicie. Przy okazji jest zdrowe i bardzo pożywne. Kaszotto można przygotować z czego tylko ma się ochotę. Podstawa, a więc kasza (tutaj panuje duża dowolność) pozostaje bez zmian, za to zmieniać mogą się dodatki. Możemy przygotować kaszotto z kurczakiem lub warzywami, a także kurkami. Sezon na grzyby hula w najlepsze. Z pewnością większość z wam posiada już jakieś zapasy. Jeśli nie, to można udać się do marketu i tam na pewno dostaniecie kurki.

Składniki:

– cebula

– 2 ząbki czosnku

– olej

– woreczek kaszy gryczanej

– około 200g kurek

– sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. W tym czasie zagotowujemy wodę na kaszę. Na dość dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy czosnek i całość jeszcze przez moment podsmażamy, uważając aby czosnek nie zarumienił się zbyt mocno.

Umyte i osuszone kurki dorzucamy do cebuli i czosnku. Smażymy przez kilka minut. Na sam koniec na patelnię wrzucamy ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy ze świeżą natką pietruszki. Smacznego!!!

Ps. do przygotowania tego dania możecie również użyć innych grzybów. Świetnie sprawdzą się prawdziwki lub borowiki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.