wrz 28

Kotlety mielone w wersji pieczonej

pieczone kotlety mielone z mięsa drobiowego

pieczone kotlety mielone z mięsa drobiowego

Któż z nas nie lubi kotletów mielonych? Poza wegetarianami, nie znam takich osób. Mielone kojarzą się nam z domem i przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Naprawdę można się rozmarzyć. W jednym z ostatnich postów podzieliłam się z wami przepisem na moje ulubione kotlety mielone w wersji tradycyjnej. Dziś też będą mielone, ale w wersji odchudzonej. Dziś uraczę was przepisem na mielone – pieczone.

W przeciwieństwie do tradycyjnych kotletów mielonych, te w wersji pieczonej są lżejsze, a co za tym idzie – łatwiejsze do strawienia. Są też chudsze i mniej kaloryczne, bo nie musimy ich smażyć na głębokim tłuszczu. Jedyny olej, jaki się tu pojawia to zdrowa oliwa, na której delikatnie podduszamy warzywka.

Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie sięgnęła po drób. Wiem, że większość z was lubi kotlety z mięsa wieprzowego lub wołowego, jednakże ja zawsze stawiam na drób. Może was też do tego przekonam 🙂 Pamiętajcie, że mięso drobiowe jest zdrowsze i lżejsze, aniżeli mięso wołowo-wieprzowe. Ma też mniej cholesterolu, który nie jest sprzymierzeńcem zdrowia.

Aby ułatwić sobie sprawę sięgam po gotowe mięso garmażeryjne drobiowe ( sprawdź  ). Polecam wam te marki DROSED. Dlaczego? Bo jest w 100% drobiowe i idealnie doprawione. Jest również bardzo delikatne, co w przypadku kotletów mielonych jest kwestią dość ważną.

Ps. DROSED ma w swojej ofercie również genialny pasztet. Koniecznie go wypróbujcie!

A teraz pora na nasze kotlety mielone. Zaczynamy!

Składniki:

– 450g mięsa garmażeryjnego drobiowego ( u mnie Drosed)

– 300g pieczarek

– 1 marchewka

– 1 por

– 1 cebula

– 3 łyżki oliwy z oliwek

– 3/4 szklanki startego żółtego sera (dobrze by był ostry)

– bułka tarta

– 1 jajko

– sól, pieprz, majeranek, słodka papryka

Sposób przygotowania:

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Pora kroimy w pół plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dusimy na niej wszystkie warzywa.

W międzyczasie mięso mieszamy z jajkiem i bułką tartą. Dodajemy ostudzone warzywa i żółty ser. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy i raz jeszcze mieszamy.

Formujemy kotlety. Następnie każdy kotlecik układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 30-40 minut. Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.