lip 20

Krem z młodej marchewki

krem z marchewki z imbirem

Kocham lato! Nie tylko za błękitne niebo czy słońce… Kocham lato za bogactwo świeżych owoców i warzyw. Niestety należę do tych osób, które nie potrafią żyć bez fasolki szparagowej (zwłaszcza zielonej) i bobu. Sezon na bób już się kończy, ale za to rozpoczyna się sezon na młodą marchewkę. Dobrze pamiętam, że będąc małą dziewczynką nie jadłam nic innego, tylko świeżo zerwaną w babcinym ogródku marchew. Smakowała obłędnie! Po dziś dzień lubię wracać we wspomnieniach do tamtych chwil.

Ostatnio wpadłam na pomysł, aby młodą marchew wykorzystać w nieco inny sposób. Jako, że jestem fanką wszelkiego rodzaju zup kremów, postanowiłam przyrządzić krem z młodej marchewki. Efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Kremik jest cudownie delikatny i jednocześnie sycący. W upalne dni sprawdzi się najlepiej. Nie obciąży naszego organizmu, a jedyne co zrobi, to wspaniale rozpieści wszystkie zmysły 🙂

Jesteście gotowi na przepis? To zaczynamy!

Składniki:

– 1/2 kg młodej marchewki (mniej więcej 5-6 sztuk marchwi)

– 1 cebula

– 1 pietruszka

– 1 łyżka startego imbiru (świeżego)

– ok. 1/2 litra bulionu warzywnego

– 2 łyżki oleju kokosowego (może też być oliwa)

– 1/2 szklanki śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i szklimy na rozgrzanym oleju kokosowym (ewentualnie oliwie). Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w talarki. Gdy cebulka stanie się ładnie rumiana, dodajemy do niej marchewkę i pietruszkę. Smażymy około 3 minut cały czas mieszając, aby warzywa nie przywarły do dna. Po 3 minutach nasze warzywka przykrywamy pokrywką i smażymy 10 minut. Ważne, aby raz na jakiś czas zamieszać marchew i pietruszkę.

Pod koniec smażenia, dodajemy starty imbir. Całość zalewamy gorącym bulionem. Zagotowujemy i gotujemy około 20 minut – do momentu, aż warzywa zrobią się miękkie. Ugotowaną zupę zdejmujemy z ognia i dokładnie miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę i raz jeszcze miksujemy. Serwujemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.