Maj 22

Kuleczki (klopsiki) mięsne nadziewane mozarellą

Kuleczki mięsne nadziewane mozarellą (źródło: www.heinz.pl)

Kuleczki mięsne nadziewane mozarellą (źródło: www.heinz.pl)

Klopsiki mięsne to danie, które najbardziej kojarzy mi się z dzieciństwem. Zawsze, gdy tylko odwiedzałam moją babcię, ta raczyła mnie miękkimi i niesamowicie smacznymi kuleczkami z mięsa w sosie pomidorowym. Uwielbiałam się nimi zajadać nie tylko w porze obiadowej, ale także na kolację. Dziś nie wyobrażam sobie życia bez mięsnych kuleczek. Są one dla mnie nie tylko pysznym smakołykiem, ale także miłym wspomnieniem. Chętnie przyrządzam takie klopsy na sto różnych sposobów. Chętnie z nimi eksperymentuję. Raz przyrządzam je z pieczarkami, innym razem z suszonymi pomidorami, jeszcze innym razem z papryką. Jakie by nie było nadzienie, jedno pozostaje niezmienne – sos pomidorowy na bazie keczupu. 

A jeśli mowa o keczupie, to musicie wiedzieć, że keczup keczupowi nierówny. Nie wszystkie mają smak świeżo zerwanych pomidorów. Niektóre naszpikowane są chemią, a ich smak pozostawia wiele do życzenia. Długo szukałam keczupu, który podkreśliłby smak moich ukochanych klopsów i spełnił moje bardzo wysokie wymagania. I znalazłam! Panie, Panowie, mój idealny keczup nosi intrygujące imię  – HEINZ 🙂

Co ciekawe, to właśnie na stronie www.heinz.pl znalazłam genialny przepis na kuleczki mięsne nadziewane mozarellą. Przyznaję, że nigdy wcześniej nie nadziewałam swoich klopsików serem. Jak się więc domyślacie, z realizacją nowo odkrytego przepisu nie czekałam długo. Efekt? Palce lizać! Kuleczki z mozarellą są niezwykle delikatne, a jednocześnie charakterne. Z jednej strony tradycyjne, z drugiej bardzo nowoczesne porywają nie tylko smakiem, ale i aromatem. Ja zakochałam się w nich od pierwszego spróbowania. I mimo, że nie pływają one w sosie pomidorowym (jak te, którymi raczyła mnie moja babcia), smakują wybornie! Mam nadzieję, że i wy dacie się skusić 🙂

klopsiki mięsne (źródło: pinterest)

klopsiki mięsne (źródło: pinterest)

Składniki:

– 500g mięsa mielonego

– 1 paczuszka mozarelli w kulkach

– 1 jajko

– 50 g bułki tartej

– garść świeżej bazylii

– 1 łyżeczka musztardy

keczup: jedna łyżeczka Heinz Culinair

– 1 łyżeczka curry w proszku

– 1 łyżeczka papryki w proszku

– oliwa z oliwek

– sól, pieprz

Sposób wykonania:

Mięso wkładamy do miski i dokładnie mieszamy z jajkiem, musztardą, keczupem, posiekaną bazylią i przyprawami. Dodajemy bułkę tartą tak, aby całość ładnie ze sobą związać. Dzięki odpowiedniej ilości bułki, nasze kuleczki będą łatwiej się lepić. Z masy mięsnej formujemy nieduże kulki. Każdą z nich wypełniamy mozarellą. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej klopsiki. Całość podajemy z podpieczoną (najlepiej jeszcze ciepłą bułką ciabattą) oraz łyżeczką keczupu Heinz Culinair, bazylią i oregano.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.