Category: kultura od kuchni

wrz 24

Kupujemy garnki…

Dobry kucharz wie, że smak i jakość potraw nie zależy jedynie od odpowiednio dobranych składników, ale także od garnków, w których są przygotowywane. Czasy kiedy w kuchni jeden garnek służył do gotowania wszystkiego, dawno już minęły. I całe szczęście! Dziś w cenie jest inwestycja w porządny zestaw garnków… Jeżeli możemy ułatwić sobie codzienne życie, czemu …

Kontynuuj czytanie

maj 15

Cichy niszczyciel – chlorek sodu, czyli popularna sól kuchenna

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się nad tym, jak dużo soli codziennie spożywacie i czy wiecie na jej temat tyle, ile wiedzieć powinniście? Całkiem niedawno trafiłam na stronę (wyrzucsolniczke.pl), którą poleciła mi moja przyjaciółka i nieco się zdziwiłam! Nie wiedziałam, że chlorek sodu, czyli popularna sól kuchenna obecny jest niemalże we wszystkich produktach, które spożywamy, przez co …

Kontynuuj czytanie

lip 30

Smak Indii, czyli kurczak w sosie curry z ananasem

Uwielbiam próbować nowe smaki. Co za tym idzie, nie trzeba było mnie długo przekonywać do tego, abym wypróbowała kuchnię indyjską. W naszym kraju staje się ona coraz bardziej popularna i pożądana więc dobrze jest wiedzieć, z czym ma się do czynienia. Sekretem kuchni indyjskiej jest jej zróżnicowanie i aromatyczne przyprawy. Można nawet pokusić się o …

Kontynuuj czytanie

cze 10

Mięsna dieta z mroźnej północy

Tradycyjna kuchnia mroźnej północy nie jest przepełniona wyrafinowanymi daniami, a wegetarianin znajdzie tam tyle warzyw i owoców, co zielonej trawy zimą… W zamian za to można w Norwegii, Grenlandii oraz w szwedzkiej i fińskiej części Laponii zasmakować w tłustym mięsiwie, które daje energię do zmagania się z zimnem. Source: all-things-bright-and-beyootiful.tumblr.com via Natalie on Pinterest  

Kontynuuj czytanie

maj 05

Niesmaczne wspomnienia kulinarne z podróży

Zupa z grzyba rosnącego w gąsienicy, oko tuńczyka, tarantule z Kambodży, kaczy płód i wino z mysich noworodków to moim zdaniem jedne z najgorszych wspomnień kulinarnych, jakie można przywieźć z podróży. Jeżeli chcecie poznać dokładniej egzotyczne dania, które można spróbować podczas wycieczki to zapraszam do nieco wstrząsającej i całkowicie pozbawionej smaku  lektury…

Kontynuuj czytanie

kw. 29

Taktowne przyjmowanie gości, czyli kulturalna kolacja

Jeżeli decydujemy się zorganizować w domu imprezę albo uroczystą kolację to powinniśmy się do niej odpowiednio przygotować.  Pamiętajmy, że goście zjawiając się na nasze zaproszenie okazują nam szacunek, dlatego powinnością gospodarza jest odpłacić za okazane względy. Żeby spotkanie było udane trzeba przestrzegać kilku prostych zasad gościnności i savoir vivre. Source: stephensaint-ongeblog.blogspot.com via Eri on Pinterest …

Kontynuuj czytanie

kw. 12

Kuchnia azjatycka: sztuka jedzenia pałeczkami

W kulturze azjatyckiej jedzenie pałeczkami to nie tylko sposób spożywania posiłku, ale cała filozofia. Pałeczki nie są zwykłymi sztućcami, należy więc umieć się z nimi prawidłowo obchodzić – by uniknąć niefortunnej, a niekiedy wręcz obraźliwej gafy. Warto jednak opanować sztukę jedzenia pałeczkami. Nie jest to nic trudnego, wymaga tylko trochę wprawy.

Kontynuuj czytanie