wrz 22

Kurczak w sezamie

kurczak w sezamie (źródło: pinterest)

kurczak w sezamie (źródło: pinterest)

Kurczak to bardzo wdzięczny temat kulinarny. Powtarzałam, powtarzam i będę to powtarzać przy każdej nadarzającej się okazji. Zdrowy kurczak, czyli kurczak ekologiczny (więcej) to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy przykładają dużą wagę do tego, co każdego dnia pojawia się na talerzu.

Kurczak jest mięsem chudym i małokalorycznym. Jest też jednym z najzdrowszych i najczęściej polecanych przez dietetyków mięs. Może być więc spożywany przez osoby będące na diecie odchudzającej. Może, a nawet powinien być wybierany przez osoby uprawiające sport, gdyż jest doskonałym źródłem białka – budulca mięśni. Zdrowy kurczak to również najlepszy pomysł na danie dla osób z wrażliwym żołądkiem i delikatnym przewodem pokarmowym. W mięsie z kurczaka poza cennym białkiem, znajdziemy ważne dla naszego zdrowia witaminy i składniki mineralne.

Kurczak ma to do siebie, że przygotowuje się go w oka mgnieniu i w każdym wydaniu (nawet tym banalnym) smakuje wybornie. Prawda jest taka, że kurczak nie potrzebuje zbyt wiele, aby zachwycić. Wystarczy garść ulubionych przypraw i gotowe. Ale uwaga! Kupując kurczaka, dobrze jest sięgnąć po takiego z zaufanego źródła. Ideałem jest oczywiście żywność bez GMO czyli tak zwany kurczak zdrowy – ekologiczny (np. kurczak Zagrodowy). Co to oznacza? Taki kurczak karmiony jest tylko i wyłącznie paszą roślinną, w której nie ma żadnych ulepszaczy, żadnych antybiotyków i innych wynalazków, które mogłyby nam zaszkodzić.

W dzisiejszym poście podzielę się z wami przepisem na kurczaka w sezamie. Palce lizać! Takie danie możecie zaserwować zarówno na rodzinny obiad, jak i romantyczną kolację. Już teraz mówię wam smacznego. Jestem pewna, że przepis na kurczaka w sezamie przypadnie wam do gustu.

Składniki:

– pierś z kurczaka (u mnie zdrowy kurczak Zagrodowy)

– olej do smażenia (u mnie z pestek winogron)

– odrobina soli

– słodka i ostra papryka

– mleko

– jajko

– mąka

– sezam

Sposób przygotowania:

Kurczaka myjemy i delikatnie osuszamy. Następnie kroimy na pól wzdłuż środkowej linii. Każdą połówkę dodatkowo kroimy na mniejsze części. Chodzi o to, aby uzyskać kilka mniejszych kotlecików. Pokrojone mięso solimy.

Czas na panierkę: jajko mieszamy z 2 łyżkami mleka. Na osobnym talerzu wysypujemy mąkę, do której dosypujemy przyprawy i sezam. Całość mieszamy, aż wszystkie składniki ładnie nam się połączą. Pamiętajcie, że sezam powinien być najważniejszą częścią panierki, dlatego powinno być go najwięcej.

Każdy nasz kotlecik maczamy najpierw w mleku z jajkiem, a następnie w sezamie. Smażymy na patelni jak każdy inny kotlet. Gotowe!

Ps. Kurczaka serwujemy z bukietem surówek, ryżem lub frytkami (np. z batatów).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.