Sty 26

Leczo z kabanosem w roli głównej

źródło: tarczynski.pl

źródło: tarczynski.pl

Kabanos to znana, a przede wszystkim bardzo lubiana przekąska. Z pewnością nie raz zdarzyło się Wam przemierzać górskie lub leśne szlaki z kabanosem w jednej ręce i dużą bułką w drugiej. Za co kochamy kabanosy? Każdy na pewno za coś innego. Ja najbardziej lubię aromat kabanosów. Pachną one tak obłędnie, że ciężko im się oprzeć. Ciężko oprzeć się samemu wąchaniu kabanosów 😉 Dużą zaletą kabanosów jest także ich chrupkość. Poza tym lekko pikantny smak, który fajnie urozmaica codzienne dania.

Kabanos to bardzo wdzięczny temat w kuchni. Świetnie smakuje podany solo na desce wędlin. Wybornie smakuje również w rozmaitych potrawach. Kabanosy można dodawać do gulaszu, potrawki lub sałatek. Można przyrządzić z nim pyszne, aromatyczne leczo. I to właśnie przepisem na leczo z kabanosami chciałabym podzielić się z wami w dzisiejszym poście.

Biorąc pod uwagę fakt, że obecnie kabanosy dostępne są w rozmaitych wersjach smakowych – koniecznie sprawdźcie ofertę marki Tarczyński (kliknij), nie musimy ograniczać się tylko do tych tradycyjnych. Fajny smak naszemu leczo zapewni kabanos z chili. Ciekawy smak zapewni także kabanos dojrzewający.

Mimo, że zima trwa w najlepsze, to jednak w sklepach bez problemu znajdziemy produkty, które pozwolą nam wyczarować pyszne i pożywne leczo. Kolorowych papryk mamy teraz pod dostatkiem. Cukinii również nie brakuje. Pomidory możemy wykorzystać z puszki. I tak główną rolę w naszym leczo ma grać kabanos! To co? Zaczynamy 🙂

kabanos exclusive z chili (źródło: tarczynski.pl)

kabanos exclusive z chili (źródło: tarczynski.pl)

Składniki:

– kabanosy (np. Tarczyński – 1 opakowanie)

– papryka: żółta, zielona, czerwona

– 2 średnie cukinie

– duża cebula

– 2 puszki pomidorów (najlepiej krojonych)

– przyprawy: słodka i ostra papryka, czosnek niedźwiedzi, zioła prowansalskie, czarnuszka, tymianek

– sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Papryki myjemy i osuszamy. Następnie oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Cukinię myjemy, nie obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki.

W dużym garnku rozgrzewamy olej. Ja używam oleju kokosowego, bo najbardziej go lubię, ale Wy możecie dać każdy inny olej. Na oleju podsmażamy cebulkę – do momentu, aż ładnie się zarumieni. Następnie wrzucamy wszystkie papryki i całość jeszcze chwilę razem podsmażamy. Po chwili do garnka dodajemy pokrojone kabanosy. Dusimy do miękkości papryk. Dodajemy pieczarki, a na końcu cukinię i pomidory z puszki (obowiązkowo razem z sosem). Danie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Dusimy 30 minut. Podajemy na ciepło. Leczo świetnie smakuje solo lub podane w towarzystwie ciepłej bagietki. Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.