lip 26

Lemoniada jeżynowa

pyszna lemoniada z jeżyn podana ze świeżymi owocami i limonką

Nie wiem jak Wy, ale ja z owoców leśnych najbardziej upodobałam sobie jeżyny. To one wygrywają u mnie ze wszystkimi innymi owocami. Gdy przychodzi sezon na jeżyny, jem je całymi garściami. Jeżyny dodaję do wszystkiego – letnich sałatek, jogurtów, budyniu. Z jeżyn przyrządzam koktajle i… lemoniadę. Czy wiecie, że lemoniada z jeżyn jest bardziej orzeźwiająca od tej cytrynowej? Musicie jej spróbować!

Składniki:

– 1 szklanka cukru
– 1 szklanka wody
– 1/4 szklanki jeżyn
– 1 gałązka mięty (można pominąć jeśli nie lubicie)
– 1 szklanka soku z cytryny
– 4 szklanki wody
– lód
– cytryna

Przygotowanie:
Z cukru i 1 szklanki wody przygotowujemy syrop. Dodajemy sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Następnie miksujemy jeżyny i przecieramy je przez sito. Do tak przygotowanego musu dodajemy syrop. Dopełniamy wodą. Na koniec dodajemy kostki lodu i listki mięty. Smacznego!!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.