Nie wiem jak wy, ale ja latem nie mam ochoty na tradycyjne, gotowane dania. W upalne dni najchętniej sięgam po sałatki. Ostatnio moim odkryciem (aczkolwiek Ameryki nie odkryłam) są sałatki warzywno – owocowe. Jeszcze do niedawna bałam się łączyć jedne z drugimi. Dziś nie wyobrażam sobie lekkiej sałatki bez akcentu owocowego. A owoce do sałatki można dodawać rozmaite. Do sałat, ogórka, pomidorów i innych warzyw doskonale pasują truskawki, porzeczki, arbuz, śliwka, morele. Te ostatnie wezmę dziś na tapetę i zaproponuję wam pyszną sałatkę z sałatą, morelami i serem mozzarella. Na ciepłe dni będzie jak znalazł.
Składniki:
– garść roszponki
– garść rukoli
– ser mozzarella
– 4 morele
– 2 plasterki szynki (można pominąć)
– 4 łyżki oleju z pestek dyni
Przygotowanie:
Na każdym talerzu układamy garść mieszanki sałat, pokrojony w plastry lub mniejsze kawałki ser mozzarella, szybkę oraz pokrojone na ćwiartki morele. Całość polewamy olejem z pestek dyni. Sałatkę możemy też oprószyć pestkami dyni lub orzechami włoskimi. Smacznego!!!