Kuchnia tajska uznawana jest za jedną z najbardziej oryginalnych i zachwycających na świecie. Największą jej perełką jest to, że w doskonały sposób łączy pięć smaków: słodki, słony, gorzki, kwaśny i ostry. Tajskie dania w dużej mierze bazują na naturalnym bogactwie ziół i przypraw. Główną rolę grają tu imbir, kolendra i chili. Co więcej, dania kuchni tajskiej bardzo lubią się z mleczkiem kokosowym i owocami morza, zwłaszcza krewetkami. Na tajskich stołach króluje także soja. Oczywiście nieodłącznym elementem jest również ryż, który jest nie tylko zdrowy, ale i pożywny.
Moja przygoda z kuchnią tajską zaczęła się stosunkowo niedawno. Tak więc mogę śmiało powiedzieć, że w jej kręgach zaczynam dopiero raczkować. Pierwsze daniem, na jakie się pokusiłam składało się z makaronu ryżowego podanego w towarzystwie krewetek, papryki i sezamu. Eksperymenty zakończyły się sukcesem! Mogę się pochwalić, że jedno z pierwszych tajskich dań, jakie miałam okazję przyrządzić udało się doskonale. Potrawa jest niesamowicie smaczna tak, że trudno poprzestać na jednej porcji. Soczyste krewetki połączone z makaronem ryżowym grają piękną historię. Ziarenka sezamu idealnie dopełniają ten duet, nie mówiąc już o papryce, która w tej potrawie jest prawdziwą damą. Makaron z krewetkami, papryką i sezamem to doskonała propozycja zarówno na obiad, jak i kolację. Jestem pewna, że rozsmakujecie się w tym daniu i będziecie raczyć nim swoich bliskich. Już teraz mówię wam smacznego!
Składniki:
– 250g ugotowanego makaronu ryżowego
– 18 oczyszczonych krewetek
– 2 ząbki czosnku
– 1 papryczka chili lub mały jej kawałek (jak kto woli)
– 1 łyżka startego imbiru
– pół czerwonej papryki
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
– 2 łyżki masła klarowanego
– 2 łyżki sezamu
– 1 łyżka oleju sezamowego
Składniki na sos:
– 1 łyżka brązowego cukru
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki octu ryżowego (ewentualnie soku z cytryny)
Sposób przygotowania:
Makaron ryżowy ugotować wedle instrukcji na opakowaniu. Krewetki po rozmrożeniu umyć, osuszyć i naciąć po zewnętrznej stronie tułowia tak, aby po usmażeniu ładnie się rozłożyły. Chili pokroić w drobną kostkę. Paprykę pokroić w paski. Imbir zetrzeć. Czosnek drobno posiekać.
Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, a gdy ten będzie już wystarczająco ciepły, włożyć do niego imbir i czosnek. Całość delikatnie zrumienić, dbając jednocześnie aby nie przypalić czosnku (wówczas byłby gorzki i niesmaczny). W momencie kiedy czosnek będzie lekko rumiany, na patelnię wrzucić krewetki. Doprawić solą i smażyć około 5 minut. Po tym czasie dodać chili, paprykę oraz sezam. Całość dokładnie wymieszać. Po chwili dodać makaron ryżowy i smażyć przez minutę. Następnie na patelnię wlać uprzednio przygotowany sos. Całość podgrzewać jeszcze chwilę, aż sos zacznie się karmelizować i zredukuje się o połowę. Na sam koniec dodać szczypiorek, natkę i olej sezamowy. Gotowe!