wrz 22

Makaron ryżowy z krewetkami, papryką i sezamem

Makaron ryżowy z papryką i sezamem (źródło: pinterest)

Makaron ryżowy z krewetkami, papryką i sezamem (źródło: pinterest)

Kuchnia tajska uznawana jest za jedną z najbardziej oryginalnych i zachwycających na świecie. Największą jej perełką jest to, że w doskonały sposób łączy pięć smaków: słodki, słony, gorzki, kwaśny i ostry. Tajskie dania w dużej mierze bazują na naturalnym bogactwie ziół i przypraw. Główną rolę grają tu imbir, kolendra i chili. Co więcej, dania kuchni tajskiej bardzo lubią się z mleczkiem kokosowym i owocami morza, zwłaszcza krewetkami. Na tajskich stołach króluje także soja. Oczywiście nieodłącznym elementem jest również ryż, który jest nie tylko zdrowy, ale i pożywny.

Moja przygoda z kuchnią tajską zaczęła się stosunkowo niedawno. Tak więc mogę śmiało powiedzieć, że w jej kręgach zaczynam dopiero raczkować. Pierwsze daniem, na jakie się pokusiłam składało się z makaronu ryżowego podanego w towarzystwie krewetek, papryki i sezamu. Eksperymenty zakończyły się sukcesem! Mogę się pochwalić, że jedno z pierwszych tajskich dań, jakie miałam okazję przyrządzić udało się doskonale. Potrawa jest niesamowicie smaczna tak, że trudno poprzestać na jednej porcji. Soczyste krewetki połączone z makaronem ryżowym grają piękną historię. Ziarenka sezamu idealnie dopełniają ten duet, nie mówiąc już o papryce, która w tej potrawie jest prawdziwą damą. Makaron z krewetkami, papryką i sezamem to doskonała propozycja zarówno na obiad, jak i kolację. Jestem pewna, że rozsmakujecie się w tym daniu i będziecie raczyć nim swoich bliskich. Już teraz mówię wam smacznego!

Makaron ryżowy z papryką i sezamem (źródło: pinterest)

Makaron ryżowy z krewetkami, papryką i sezamem (źródło: pinterest)

Składniki:

– 250g ugotowanego makaronu ryżowego

– 18 oczyszczonych krewetek

– 2 ząbki czosnku

– 1 papryczka chili lub mały jej kawałek (jak kto woli)

– 1 łyżka startego imbiru

– pół czerwonej papryki

– 2 łyżki posiekanego szczypiorku

– 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

– 2 łyżki masła klarowanego

– 2 łyżki sezamu

– 1 łyżka oleju sezamowego

Składniki na sos:

– 1 łyżka brązowego cukru

– 2 łyżki sosu sojowego

– 2 łyżki octu ryżowego (ewentualnie soku z cytryny)

Sposób przygotowania:

Makaron ryżowy ugotować wedle instrukcji na opakowaniu. Krewetki po rozmrożeniu umyć, osuszyć i naciąć po zewnętrznej stronie tułowia tak, aby po usmażeniu ładnie się rozłożyły. Chili pokroić w drobną kostkę. Paprykę pokroić w paski. Imbir zetrzeć. Czosnek drobno posiekać.

Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać.

Na patelni rozgrzać tłuszcz, a gdy ten będzie już wystarczająco ciepły, włożyć do niego imbir i czosnek. Całość delikatnie zrumienić, dbając jednocześnie aby nie przypalić czosnku (wówczas byłby gorzki i niesmaczny). W momencie kiedy czosnek będzie lekko rumiany, na patelnię wrzucić krewetki. Doprawić solą i smażyć około 5 minut. Po tym czasie dodać chili, paprykę oraz sezam. Całość dokładnie wymieszać. Po chwili dodać makaron ryżowy i smażyć przez minutę. Następnie na patelnię wlać uprzednio przygotowany sos. Całość podgrzewać jeszcze chwilę, aż sos zacznie się karmelizować i zredukuje się o połowę. Na sam koniec dodać szczypiorek, natkę i olej sezamowy. Gotowe!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.