Jeszcze do niedawna unikałam makaronów. Powód był prosty. Jako, że jestem uczulona na gluten po prostu nie mogłam ich jeść. Odkąd jednak odkryłam makarony ryżowe i odkąd bez problemu można je dostać w niemalże każdym sklepie, makaronowe dania znów zagościły na moim stole.
Po makarony ryżowe warto sięgać z kilku powodów. Najważniejsze jest to, że nie obciążają żołądka, nie uczulają i są lekkostrawne. Miłym dodatkiem do całości jest również to, że wyśmienicie smakują. Dzięki temu, że są subtelne i dość neutralne w smaku, można przyrządzać je na wiele sposobów. Genialnym pomysłem jest połączenie serka mascarpone z cukinią, pomidorkami koktajlowymi i garścią świeżej natki pietruszki. I to właśnie te składniki zagrają dziś główną rolę na moim blogu.
Makaron z mascarpone, cukinią i pomidorkami przygotowuje się w bardzo prosty i szybki sposób. Wystarczy 15 minut i gotowe. Danie stanowi doskonałą propozycję na lunch lub obiad. Z powodzeniem można zaserwować je również na kolację w gronie przyjaciół. Z pewnością będą zachwyceni!
Składniki na 3 porcje:
– opakowanie makaronu ryżowego (mogą być świderki)
– 2 opakowania serka mascarpone
– ½ opakowania pomidorków koktajlowych
– 1 mała cukinia
– natka pietruszki
– olej ryżowy
– sól, pieprz
– gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Makaron ryżowy gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy na niego pokrojoną w kostkę cukinię. Gdy cukinia zrobi się miękka, na patelnię wrzucamy serki mascarpone. Całość mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się serków. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy przekrojone w pół pomidorki koktajlowe. Chwilę dusimy aż sos nieco zgęstnieje.
Ugotowany makaron dodajemy na patelnię i mieszamy z przygotowanym sosem. Gotowe danie wykładamy na talerze. Każdą porcję obficie posypujemy natką pietruszki. Smacznego!!!