lip 07

Makaron z bobem w roli głównej

Makaron z bobem (źródło: pinterest)

Makaron z bobem (źródło: pinterest)

Sezon na bób trwa w najlepsze! Nie wiem jak wy, ale ja jestem zagorzałą fanką tych zielonych ziaren. Gdy tylko pojawiają się na pobliskim bazarku, kupuję je codziennie. Prawda jest taka, że bobem mogłabym zajadać się codziennie i zazwyczaj w sezonie tak właśnie robię. Bób jest warzywem szalenie wszechstronnym. Można przyrządzić go na sto różnych sposobów. Wybornie smakuje polany ciepłym masełkiem, jak również w sałatce, czy z makaronem. 

Bób to jedno z tych warzyw, które nie tylko smakują, ale i są niesamowicie zdrowe. W bobie znajdziemy dużą zawartość białka, która może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. W bobie znajdziemy też wiele cennych witamin i minerałów. Na uwagę zasługuje kwas foliowy, który powinien być szczególnie przyjmowany przez kobiety będące w ciąży. I to nie wszystko. Bób jest także cennych źródłem błonnika, żelaza, magnezu i miedzi. Obfituje w witaminę C, E oraz A. Zawiera również witaminę K oraz ryboflawinę i tiaminę.

Wbrew pozorom bób nie jest warzywem kalorycznym. Cechuje go także niska zawartość tłuszczu, co sprawia, że może być spożywany przez osoby chcące schudnąć.

W dzisiejszym poście proponuję wam genialny przepis na bób w towarzystwie makaronu, świeżej kolendry i ricotty. Danie jest bardzo wykwintne, a jednocześnie niezbyt pracochłonne. Idealnie sprawdza się zarówno w porze obiadu, jak również kolacji. Jestem pewna, że przypadnie wam do gustu. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich smacznym co nie co, zaserwujcie im bób z makaronem i kolendrą. Palce lizać!

Składniki (na 2 porcje):

– makaron (może być jasny lub ciemny)

– 2 szklanki ugotowanego o obranego bobu

– ½ szklanki ricotty

– ½ pęczka świeżej kolendry

– 2 łyżki masła

– 2 ząbki czosnku

– sól morska, świeżo zmielony pieprz

– oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy. Na patelni roztapiamy masło, a następnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażamy chwilkę na małym ogniu, pilnując, aby czosnek za bardzo się nie przyrumienił. Dodajemy bób i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy makaron i 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Całość dokładnie mieszamy tak, żeby składniki ładnie się ze sobą połączyły. Gotowe danie posypujemy świeżą kolendrą i serkiem ricotta. Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.