Dziś rozsmakujemy się serku mascarpone – jednym z najbardziej znanych przysmaków kuchni włoskiej. Nie podam Wam go jednak na słodko – jak pewnie większość się tego spodziewa. Dziś mascarpone (kliknij) będzie w wersji wytrawnej, w sam raz na obiad lub kolację z przyjaciółmi.
Mascarpone – wdzięczny temat w kuchni
Mascarpone to gęsty i kremowy ser typu włoskiego. Jest doskonałą bazą deserów, kremów ale również wspaniale wzbogaca smak sosów i nadaje im aksamitną konsystencję. Produkt ten jest bardzo uniwersalny, wszechstronny i inspirujący. Co odróżnia mascarpone od pozostałych serów? Otóż jest on wytwarzany ze śmietanki, a nie z mleka. Końcowy produkt procesu wytwarzania mascarpone posiada konsystencję gęstego kremu, miękkość oraz kolor biały lub kremowy. W smaku ser mascarpone jest słodkawy, lekko śmietankowy. Niektórym może nawet przywodzić na myśl smak masła. W swojej ojczyźnie, a więc we Włoszech dodawany jest najczęściej do deserów. Tak naprawdę nie ma tiramisu bez mascarpone. Czasami serwowany jest w towarzystwie lampki koniaku. Świetnie sprawdza się też zamiast masła – do smarowania chleba i bułek.
Przepis na pyszny makaron z mascarpone
Składniki:
– opakowanie makaronu świderki
– około 400g brokułów (mogą być mrożone)
– 15 g masła
– 2 lub 3 ząbki czosnku
– opakowanie serka mascarpone (u mnie od Mlekoma)
– świeży szczypiorek
– 60g startego parmezanu
– 2 łyżki musztardy ziarnistej
Sposób przygotowania:
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i gotujemy makaron. W ostatnich 5 minutach gotowania makaronu, dodajemy do niego brokuły. W międzyczasie w oddzielnym naczyniu rozpuszczamy masło, dorzucamy do niego posiekany szczypiorek oraz drobno posiekany czosnek. Po 2-3 minutach dodajemy mascarpone, parmezan i musztardę. Cały czas mieszając czekamy, aż wszystkie składniki nam się rozpuszczą i ładnie ze sobą połączą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do przygotowanego sosu wrzucamy makaron z brokułami. Całość mieszamy i wykładamy na talerze. Smacznego!!!