Lip 16

Najsłynniejszy włoski deser: Panna cotta

Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej znanych na świecie. Obfituje w przepełnione słońcem warzywa i świeże, cudownie pachnące zioła. Silny wpływ na włoskie przepisy kulinarne ma bogata i wielowątkowa kultura. Najbardziej znanymi włoskimi daniami są pizza i spaghetti. Włosi słyną również z zamiłowania do łakoci. Nie da się ukryć, że to właśnie oni są twórcami wspaniałych deserów, które i w naszym kraju cieszą się dużą popularnością. Do najsłynniejszych można zaliczyć deser Panna cotta, czyli gotowaną śmietankę. Deser ten serwowany jest głównie na północy Italii. W innych zakątkach kraju również można się na niego natknąć.

Moja przygoda z przysmakiem Panna cotta zaczęła się ponad rok temu. Trudno w to uwierzyć, ale to właśnie wtedy po raz pierwszy spróbowałam tego włoskiego przysmaku. Przyznaję, że zakochałam się w nim od razu. Szybko okazało się, że deser jest nie tylko efektowny, ale i bajecznie prosty w przygotowaniu.

Syrop Paola o smaku pomarańczowym

Trochę czasu zajęło mi znalezienie idealnego przepisu na ten włoski deser. Dopiero gdy natrafiłam na stronę PAOLI wiedziałam, że to jest to, czego szukam. Panna cotta z czekolady i pomarańczy oraz syropem o smaku pomarańczowym zniewala zmysły i sprawia, że przez tę krótką chwilę zapominamy o całym świecie. Jesteśmy tylko my i rajski deser…

Szczegółowy przepis znajdziecie na oficjalnej stronie Paoli.

Smacznego!!!

 

2 Komentarze

  1. Oj tak, takie cuda to ja lubię. Uwielbiam panna cottę, a z pomarańczową nutą smakuje jeszcze lepiej!

    • Basia on 13 sierpnia 2013 at 12:51
    • Odpowiedz

    Panna Cottę uwielbiam i mogłabym zajadać się nią codziennie. W wydaniu czekoladowym jeszcze nie jadłam, ale na pewno spróbuję. Dzięki za fajny przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.