Ponoć nie tylko dzieci kochają naleśniki. Dorośli również za nimi przepadają. Danie to jest na tyle wszechstronne i uniwersalne, że można je serwować na sto różnych sposobów. Nie da się ukryć, że naleśniki w każdym wydaniu smakują wybornie. W zależności od indywidualnych preferencji można je serwować zarówno na słodko, ostro, jak i słono. W dzisiejszym poście podzielę się z wami przepisem na typowo deserowe, a jednocześnie szalenie zdrowe, bo bezglutenowe naleśniki w słodkiej (kokosowej) odsłonie. Przy okazji zdradzę wam sekret, jak je smażyć, aby były mniej kaloryczne. Gotowi? To do dzieła! 🙂
Naleśniki kokosowe z mąki ryżowej pokochają i mali i duzi, a zwłaszcza ci, którzy do tej pory musieli odmawiać sobie tego typu przyjemności ze względu na wszechobecny gluten. Przygotowane na mące ryżowej są lekkostrawne i bezpieczne dla bezglutenowców. Przygotowane na bazie mleka kokosowego, cudownie pachną kokosem. Możne je podawać zarówno z ulubionymi owocami (kokos fajnie współgra z mandarynkami, owocami kaki, mango i ananasem), jak również z polewą czekoladową lub nutellą. Naleśniki kokosowe można też nadziać bananem lub polać sosem waniliowym. Wszystko zależ od tego, kto co lubi.
Aby nasze naleśniki nie były zbyt kaloryczne i ciężkostrawne, proponuję smażyć je bez dodatku tłuszczu na patelni ceramicznej. Zapomnijcie o patelniach teflonowych, które lada moment odejdą do lamusa. Teraz w cenie są patelnie ceramiczne – idealne rozwiązanie dla miłośników zdrowej kuchni i zdrowego gotowania. Oprócz tego, że ceramika jest szalenie wytrzymałą powierzchnią, odporną na różnego rodzaju zadrapania, to na dodatek pozwala smażyć potrawy bez dodatku tłuszczu, czyniąc je bardziej zdrowszymi i wolnymi od nieprzyjemnego posmaku masła lub oleju. Za co ja lubię patelnie ceramiczne? Głównie za to, że pozwalają zachować naturalny smak i aromat potraw, a także zawarte w nich witaminy i minerały.
Sekret zdrowszych i pyszniejszych naleśników – zdradzony! Misja została wykonana 🙂 Teraz przejdźmy do konkretów, a więc przepisu na nasze kokosowe smakołyki.
Składniki:
– 400ml mleka kokosowego
– 2 jajka
– 100g mąki ryżowej
– 3 łyżki cukru pudru
– szczypta soli
Sposób przygotowania:
Do niewielkiego rondelka wlewamy mleko kokosowe i chwilę je podgrzewamy na małym ogniu. Gdy mleko całkowicie się rozpuści, zestawiamy je z ognia, a następnie dodajemy do niego jajka, mąkę, cukier i sól. Całość miksujemy na idealnie gładką i pozbawioną grudek masę. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy na bok na około pół godziny. Po tym czasie możemy już śmiało zabrać się za smażenie naleśników. Każdy naleśnik smażymy (na patelni ceramicznej) z dwóch stron na ładny, złocisty kolor.