Któż z nas nie lubi naleśników? To chyba jedno z tych dań, które kochają i dzieci i dorośli. Naleśniki świetnie sprawdzają się na śniadanie, obiad i na deser. Można je przygotować z każdej mąki i z każdym nadzieniem. Dziś zaproponuję Wam bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej i mleczka kokosowego. Cienkie, cudownie pachnące kokosem, na pewno skradną Wasze serca. Mnie już cieknie ślinka na samą myśl o nich. Uwaga! Do tych naleśników nie będziemy dodawali żadnego tłuszczu. Samo mleczko kokosowe, które jest tłuste, w zupełności nam wystarczy.
Składniki:
– 100g mąki ryżowej
– 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
– 2 jajka
– około 3 łyżek cukru (u mnie cukier kokosowy)
– szczypta soli
Sposób przygotowania:
Mleko kokosowe przelewamy do garnka i chwilę podgrzewamy do rozpuszczenia. Ostrożnie, aby nie zagotować mleczka. Zestawiamy z ognia. Do mleka dodajemy mąkę, jajka, cukier i sól. Całość bardzo dokładnie miksujemy, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie, smażymy naleśniki. Najlepiej jeśli do smażenia użyjecie specjalnej patelni. Moim numerem jeden jest patelnia Tefal do naleśników (sprawdź tu: http://www.tefal.pl/patelnie-garnki). Warstwa patelni wykonana jest ze specjalnego materiału, dzięki któremu ciasto nigdy nie przywiera, a naleśniki smażą się równomiernie.
Naleśniki serwujemy z czym tylko mamy ochotę. Doskonałym dodatkiem do naleśników kokosowych są owoce, szczególnie te egzotyczne, jak mango, ananas, marakuja. Naleśniki kokosowe fajnie smakują też z bananem, z którego w łatwy sposób przygotujemy mus. Takie naleśniki możemy również podać z polewą czekoladową lub ulubionym dżemem. Smacznego!!!!