Sty 24

Nie masz czasu na gotowanie? Kup szybkowar

szybkowar (źródło: http://www.philipiaknaczynia.pl)

szybkowar (źródło: http://www.philipiaknaczynia.pl)

Zdrowa dieta i aktywny styl życia to sprawdzona recepta na świetne samopoczucie i idealną sylwetkę. Niestety… nie każdy z nas ma czas na przygotowywanie wymyślnych, lekkostrawnych i dietetycznych posiłków. W czasach, kiedy każda minuta jest na wagę złota, cenimy sobie wygodne i inteligentne rozwiązania. I tak na przykład jednym z lepszych rozwiązań ostatnich czasów jest szybkowar. To dzięki niemu życie staje się prostsze, zdrowsze i przyjemniejsze. Jakie zalety niosą za sobą szybkowary (sprawdź)? Specjalnie dla Was wybrałam kilka plusów tych magicznych garnków.

Dieta i zdrowie

Szybkowar to idealne rozwiązanie dla osób, które dbają o zdrowe, a przede wszystkim lekkostrawne i niskokaloryczne odżywianie. Warto wiedzieć, że im wyższa temperatura gotowania, tym przygotowane jedzenie jest bardziej sterylne i mniej tłuste. A to przecież liczy się najbardziej w zdrowym i niskokalorycznym odżywianiu. Szybkowary to takie garnki, w których można smażyć i dusić, gotować na parze i w wodzie – w zależności od własnych upodobań i preferencji. Co więcej, można w nich rozmrażać rozmaite produkty! Tego typu naczynia są szczególnie przydatne do przyrządzania potraw z produktów wymagających długiego gotowania. Szybkowar świetnie sprawdza się w przygotowywaniu golonki, baraniny czy wołowiny. Fani mięsa będą zachwyceni!

Komfort i oszczędność

Zdecydowanym atutem, który przemawia na korzyść szybkowarów jest szybkość przygotowywania posiłków, a także duża oszczędność gotowania. Szybkowary gotują w bardzo wysokiej temperaturze, dzięki czemu zmniejszają zużycie gazu i prądu nawet o połowę. W zwykłych garnkach czas gotowania potrafi wynosić od kilkunastu minut, do godziny. Szybkowar skraca ten czas nawet o 70%. A co z komfortem gotowania? Szybkowar pozwoli Wam przygotować idealnie soczystego kurczaka nie w 30 minut, a w 15. Gulaszem będziecie mogli cieszyć się już po 20 minutach, a pysznymi ziemniaczkami po zaledwie 6 minutach. Dzięki temu, że szybkowary nie wydzielają żadnych zapachów w trakcie gotowania, nie musimy martwić się, że nasze mieszkanie jeszcze długo po zjedzonym obiedzie lub kolacji będzie pachnieć jedzeniem.

Naturalne smaki i aromaty

Dietetycy są zgodni co do tego, że tradycyjne gotowanie w zwykłych garnkach, zabiera produktom żywieniowym większość cennych składników: witamin i minerałów. Gotowanie w szybkowarze na naraża nas na utratę tego, co w jedzeniu najcenniejsze. Dzięki temu, że poszczególne produkty (warzywa, ryby, mięsa) przygotowywane są krócej – ich smak i aromat nie ulatniają się razem z uciekającą parą. Krótszy czas gotowania sprawia również, że witaminy i minerały nie giną podczas obróbki cieplnej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.