maj 24

Pierś z kaczki, że palce lizać!

smażona pierś z kaczki

źródło: www.pinterest.com

Chcesz zabłysnąć podczas podejmowania gości we własnym domu? Podaj mięso z kaczki. Od dawien dawna jest ono utożsamiane z dobrym smakiem i swego rodzaju bogactwem. Kacze mięso jest wykwintne, a jednocześnie sycące. Jako jedno z nielicznych jest też przyjemnie kruche. Oprócz bądź, co bądź wysokich walorów smakowych, ma też imponujące właściwości zdrowotne i… dietetyczne. Pierś z kaczki (kliknij), która jest szalenie wdzięcznym tematem i może być przyrządzona na sto różnych sposobów (na słodko i wytrawnie) to doskonała propozycja dla osób będących na diecie oraz z obniżoną odpornością. Pierś z kaczki zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, żelazo, fosfor, witaminę A, witaminę E oraz witaminy z grupy B. Niektórzy mogą powiedzieć, że kaczka jest tłusta. Fakt, kacze mięso zawiera tłuszcz, aczkolwiek jest to jeden z najzdrowszych tłuszczów, z jakimi mamy do czynienia.

Pierś z kaczki, którą osobiście upodobałam sobie najbardziej idealnie nadaje się do duszenia, gotowania, pieczenia i smażenia. Świetnie smakuje solo, aczkolwiek jeszcze lepiej prezentuje się w towarzystwie warzyw. Można ją też przyrządzić ze śliwkami, pomarańczami, jabłkiem, a nawet i ananasem. Dziś zaproponuję wam chyba najprostszy przepis z kaczką w roli głównej. Będzie to smażona pierś z kaczki, bez żadnego dopiekania i podpiekania w piecu. Dzięki temu mięso będzie przyjemnie miękkie i soczyste, a także ładnie różowe w środku. Uwaga! Aby pierś z kaczki idealnie się usmażyła, nie powinna być zimna. Z tego też względu należy wyjąć mięso z lodówki na około 15-20 minut przed smażeniem.

Składniki:

– pierś z kaczki

– sól himalajska

– pieprz

Wykonanie

Pierś z kaczki myjemy i osuszamy przy pomocy papierowego ręcznika. Skórę nacinamy uważając aby nie naruszyć mięsa pod skórą. Niedużą ilością soli i pieprzu posypujemy pierś kaczki z obydwu stron. Doprawione mięso kładziemy na nierozgrzanej patelni skórą do dołu i dopiero wtedy włączamy pod patelnią ogień. To bardzo ważne, gdyż stopniowy wzrost temperatury sprawi, że tłuszcz lepiej się wytopi. Od momentu rozgrzania się patelni, pierś smażymy około 7 minut. Następnie mięso przewracamy na drugą stronę i smażymy około 5 minut. Gotową pierś zdejmujemy z patelni. Nie podajemy od razu, tylko dajemy jej krótką chwilę na odpoczynek. Później mięso kroimy w plastry i podajemy z ulubionym sosem i dodatkami. Smacznego!!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.