Paź 13

Po prostu… kopytka

Kopytka (źródło: pinterest)

Kopytka (źródło: pinterest)

Kopytka… któż z nas nie zajadał się nimi w dzieciństwie? Któż z nas nie zajada się nimi teraz? Ja osobiście pałaszowałam je zawsze, kiedy tylko jeździłam do babci. To było takie moje szczególne zamówienie przed wizytą u niej. Kopytka uwielbiałam i uwielbiam jeść na sto różnych sposobów. Wybornie smakują z sosem grzybowym (kurkowym lub pieczarkowym), jak i szpinakowym, a także z sosem czosnkowym, miętowym, koperkowym i serowym. Swoim smakiem potrafią uwieść także w wersji bardzo oszczędnej, a więc polane odrobiną masełka lub bułką tartą. Prawdziwych smakoszy z pewnością zachwycą podane w dość nietypowy sposób, a więc z truskawkami. Największym atutem tego dania jest szybkość przygotowania i niska cena. Najczęściej zdarza mi się kopytka przygotowywać z ziemniaczanych resztek, jakie zostają po obiedzie dnia poprzedniego. Nie oznacza to jednak tego, że ze świeżych ziemniaków nie można ich przyrządzić, bo można! Smakują wtedy równie dobrze, co z ziemniaków dwudniowych.

Przepis na kopytka jest tak bajecznie prosty, że może pokusić się na niego każdy. Nie trzeba być żadnym mistrzem kuchni, ani posiadać wyjątkowych umiejętności kulinarnych, aby uraczyć bliskich tym pysznym daniem.

Kopytka (źródło: pinterest)

Kopytka (źródło: pinterest)

Składniki:

– 1kg ugotowanych ziemniaków

– 2 jajka

– ok. 300g mąki pszennej

– ok. 3 łyżek mąki do podsypywania

– łyżka masła

– sól

Sposób wykonania:

Ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub rozgniatamy tłuczkiem. Masę ziemniaczaną przekładamy do misy miksera i dorzucamy do niej jajka, łyżeczkę soli oraz mąkę. Tą ostatnią dobrze jest dodawać stopniowo i ostrożnie. Całość mieszamy na wolnych obrotach aż masa stanie się jednolita i zwarta. Przekładamy masę na obsypaną mąką stolnicę i dzielimy na 4 części. Z każdej części tworzymy wałek, który lekko spłaszczamy i z którego nożem wykrawamy romby, czyli nasze kopytka.

W dużym garnku zagotowujemy wodę (wcześniej delikatnie ją solimy). Na gotującą się wodę wrzucamy kopytka. Kiedy te wypłyną na wierzch, gotujemy je przez około 1 do 2 minut. Podajemy z ulubionym sosem. Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.