Są takie duety, obok których trudno przejść obojętnie. Dla mnie takim duetem, na punkcie którego szaleją wszystkie zmysły są brokuły z serem. Jeśli zamiast zwykłego sera użyjemy pleśniowego, wówczas nietrudno o przyjemny zawrót głowy. Jak wiecie, brokuły to bardzo wdzięczne i szalenie zdrowe warzywo. Niestety, nie każdy ma bzika na punkcie walorów smakowych tego zielonego cuda. Osobiście uważam, że do brokułowej miłości należy dojrzeć. W międzyczasie można próbować podkręcać smak brokułów na wszelkie możliwe sposoby. Dziś mam Wam do zaproponowania brokuły z serem podane w towarzystwie pełnoziarnistego makaronu. Obiecuję, że będzie aromatycznie, smacznie i zdrowo. Oczywiście same brokuły z serem mogłyby wystarczyć, jednakże z makaronem tworzą pełnowartościowy posiłek, który bez wątpienia zaspokoi kupki smakowe najbardziej wybrednego smakosza, a przy okazji dostarczy niezbędnej energii.
Składniki:
– makaron razowy (u mnie penne)
– 1/2 torebki mrożonych brokułów
– ser pleśniowy kozi (u mnie rolada Chavroux)
– kilka plasterków szynki z indyka lub kurczaka
– łyżka masła
– kilka łyżek słodkiej śmietanki
– 1 lub 2 ząbki czosnku
– sól / pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według informacji zamieszczonej na opakowaniu. Brokuły obgotowujemy w osolonym wrzątku około 5 minut. Na patelni rozgrzewamy masło, na którym następnie podsmażamy brokuły. Dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę. Po chwili dorzucamy ser pleśniowy i śmietankę. Kiedy ser się rozpuścił, dodajemy ugotowany makaron. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Uwaga na sól! Sam ser pleśniowy jest słony w smaku, więc łatwo można przesadzić. Na sam koniec dodajemy rozgnieciony ząbki czosnku. Raz jeszcze mieszamy i gotowe. Smacznego!!!
Ps. Tego typu danie – brokuły z serem podane w towarzystwie makaronu razowego będzie świetnie smakowało zaserwowane z lampką ulubionego wina.