Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkiej Nocy bez śledzi. To chyba jedna z najbardziej tradycyjnych w tym czasie potraw. Nie wiem jak u was, ale u mnie w domu śledzie były obowiązkowym daniem w Wielki Piątek. Zazwyczaj podawano je z ziemniakami w koszulkach. Ot – post w 100%. Moja babcia robiła najlepsze śledzie pod słońcem. Teraz …
Category: potrawy regionalne
lut 16
Palce lizać! Omlet z suszonymi pomidorami i awokado
Wczoraj naszła mnie wielka ochota na omlet. Dawno już go nie jadłam, a pamiętam, że kiedyś należał do moich ulubionych przysmaków. Zazwyczaj serwowałam go na obiad lub wczesną kolację. Pycha! Muszę w tym miejscu zaznaczyć, że mój omlet nie ma nic wspólnego z tradycyjnymi omletami, które najpierw smaży się z jednej strony aż do zarumieniania, …
sty 26
Zapiekanka ziemniaczana z orzechami i syropem klonowym
Lubię ziemniaki. Gdy byłam mała moja babcia raczyła mnie nimi na sto różnych sposobów. Dziś sama przygotowuję je moim najbliższym. Nie idę jednak na łatwiznę i nie robię frytek czy placuszków ziemniaczanych. Ja przygotowuję zapiekanki. W dzisiejszym poście podzielę się z wami przepisem na zapiekankę z czosnkiem, syropem klonowym i orzechami włoskimi. Palce lizać!
lip 27
Aromatyczny gulasz z cukinii
Lato trwa w najlepsze! Temperatury rozpieszczają nasze zmysły. Nie wiem jak wy, ale ja w upalne dni nie lubię sięgać po ciężkie posiłki. Najchętniej raczę się albo orzeźwiającymi chłodnikami albo potrawami na bazie świeżych warzyw i ziół. Moim numerem jeden jest cukinia. Warzywo to jest szalenie wszechstronne i przy minimum wysiłku można wyczarować z niego …
lip 22
Zupa krem z bobu i szpinaku
Sezon na bób powoli dobiega końca. Póki jeszcze to smaczne warzywo jest dostępne w sklepach i na pobliskich bazarkach, warto się w nie zaopatrzyć. Bób jest nie tylko smaczny, ale i szalenie zdrowy. Podobnie jak inne warzywa strączkowe ma wiele cennych wartości odżywczych. Przede wszystkim obfituje w dużą zawartość białka, które z powodzeniem może zastąpić …
cze 30
Ryby słodkowodne w Polsce
Dietetycy mówią zgodnym głosem: ryby są zdrowe i warto po nie sięgać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Dzięki witaminom A oraz E korzystnie wpływają na naszą skórę. Dzięki zawartości kwasów omega 3 powstrzymują rozwój komórek nowotworowych, m.in. piersi, prostaty, jelita grubego, a także zmniejszają ryzyko alergii i astmy, ujędrniają skórę i wygładzają zmarszczki. Licznie przeprowadzone …
cze 22
Ketchup i skrzydełka – idealny duet
Sezon grillowy w pełni, a to oznacza, że częściej sięgamy po karkówki, piersi z kurczaka, skrzydełka i przyrządzamy je na sto różnych sposobów. Może karkówka nie jest moim ulubionym mięsiwem, ale chrupiących skrzydełek, szczególnie z miodową nutą, nigdy nie odmówię.
cze 16
Fasolka szparagowa z boczkiem i porami
Za co kocham sezon wiosenny? Za świeże warzywa i owoce, których w tym czasie nie brakuje. Z bogatej palety propozycji najchętniej sięgam po świeży bób, kalafior i fasolkę szparagową. Ta ostatnia nadzwyczaj często gości na moim stole. Prawda jest taka, że gdy tylko się pojawia, jem ją niemalże codziennie. Najbardziej lubię żółtą odmianę fasolki, choć …
maj 22
Kuleczki (klopsiki) mięsne nadziewane mozarellą
Klopsiki mięsne to danie, które najbardziej kojarzy mi się z dzieciństwem. Zawsze, gdy tylko odwiedzałam moją babcię, ta raczyła mnie miękkimi i niesamowicie smacznymi kuleczkami z mięsa w sosie pomidorowym. Uwielbiałam się nimi zajadać nie tylko w porze obiadowej, ale także na kolację. Dziś nie wyobrażam sobie życia bez mięsnych kuleczek. Są one dla mnie …
kw. 25
Palce lizać! Pieczona kalarepa z młodymi ziemniakami i tymiankiem
Wydaje mi się, że kalarepa jest dzisiaj warzywem dość zapomnianym. Kiedyś królowała na polskich stołach, a dziś pojawia się na nich od czasu do czasu. A szkoda… To niepozorne warzywo jest nie tylko bardzo smaczne, ale także szalenie uniwersalne, wszechstronne i zdrowe! Zjedzenie niewielkiej główki kalarepy pokrywa całodzienne zapotrzebowanie na witaminę C – niezwykle ważnego …