Święta tuż, tuż. Czas zatem zakasać rękawy i powoli brać się za pichcenie wielkanocnych smakołyków. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez słodkich mazurków, bab i faszerowanych jajek. Te ostatnie od jakiegoś czasu przygotowuję w pełni samodzielnie i muszę przyznać, że wychodzą mi całkiem nieźle. Wcześniej faszerowanymi jajkami zajmowała się moja babcia. Później rarytasy te należały do …
Category: potrawy regionalne
mar 07
Cepeliny, czyli polskie kartacze
Od zawsze myślałam, że kartacz to danie typowo litewskie. Ostatnio jednak ktoś mi powiedział, że jest ono tradycyjnym daniem polskim, serwowanym głównie na Suwalszczyźnie. Litewskim odpowiednikiem kartacza są cepeliny, które wyglądają i smakują bardzo podobnie, co nasze polskie danie. Kartacz to nic innego, jak ziemniaczany klops nadziany mięsem mielonym, najczęściej suto przyprawionym czosnkiem. Można podawać …
gru 23
Przepis na święta – szybka sałata śledziowa
Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami. Czas zatem rozpocząć kuchenne rewolucje. Jeśli tak, jak ja należycie do tych zabieganych i zapracowanych, a co za tym idzie, nie macie zbyt dużo czasu na świąteczne gotowanie, z pewnością lubicie przepisy, które realizuje się w oka mgnieniu. Przepisem, którym dzisiaj podzielę się z wami jest przepis na …
gru 17
Tradycyjne pierogi – ulubiony przepis na ciasto pierogowe
Pierogi to moja popisowa potrawa świąteczna, jednocześnie wigilijne „must have”. Z żadnego innego dania nie jestem tak dumna, jak z pierogów właśnie. Doskonale pamiętam swój pierwszy pieróg. Dość duży i masywny, po brzeg wypchany nadzieniem, z obowiązkową falbanką na końcu… Ach! Byłam z niego szalenie dumna. Pierogi nauczyła lepić mnie moja babcia, aczkolwiek idealny przepis …
lis 25
Zdrowe zioła – rozmaryn
Rozmaryn to bardzo ceniona przyprawa, a jednocześnie zioło, które od wieków stosowane jest w medycynie ludowej. Pomaga zachować wzrok i zapobiega jednej z najczęstszych przyczyn ślepoty, jaką jest zwyrodnienie plamki żółtej. Wykazuje działanie przeciwreumatyczne, chroni nerki, serce, pomaga zachować zdrowie psychiczne i łagodzi stres. Dzięki temu, że przyspiesza regeneracje włosów, łagodzi podrażnienia skóry i opóźnia …
lis 13
Kminek… znaczy zdrowie
Kminek należy do jednych z tych przypraw, w których albo zakochujemy się od pierwszego spróbowania, albo wręcz przeciwnie, krzywimy się z niesmakiem. Kminek to tak specyficzna przyprawa, że większość z nas musi się do niej przyzwyczaić. A przyzwyczaić się do kminku naprawdę warto, gdyż jego właściwości zdrowotne są nieocenione… Już starożytni uważali kminek za jeden …
sie 14
Kartoflak śląski, czyli wszystkim znana baba ziemniaczana
Ziemniaki to chyba jedno z najbardziej charakterystycznych polskich warzyw. To również jedno z warzyw dających ogrom możliwości. Na bazie ziemniaków powstało mnóstwo fantastycznych przepisów. Moim ulubionym jest przepis na kartoflaka, inaczej mówiąc śląską babę ziemniaczaną. Znacie? Lubicie? Ja uwielbiam. Baba ziemniaczana to moje ukochane danie z dzieciństwa. Przepis z województwa wielkopolskiego przywiozła dobrych kilkanaście lat …
mar 15
Szare kluchy z dekla
Bardzo często, to co najprostsze, smakuje najlepiej. I tak też jest z szarymi kluchami – tradycyjną poznańską potrawą. Można podawać je z kapustką i skwarkami, z boczkiem i smażoną cebulką, z ulubionym sosem (np. pieczeniowym). Doskonale smakują również jako dodatek do rosołu (zamiast makaronu).