Category: produkty tradycyjne

lis 10

Czas na rybkę!

Panga (https://www.makro.pl/swiat-produktow/ryby-makro/ryby-slodkowodne/panga)to zaraz obok karpia, jedna z najbardziej popularnych ryb w Polsce. Chętnie się nią raczymy i chętnie serwujemy na rodzinne obiady. W moim dzisiejszym poście panga będzie grała pierwsze skrzypce. Ryba chodziła za mną od dość dawna, dlatego też nie mogłam sobie jej odmówić. Jak wiecie, ryby odgrywają istotną rolę w naszej diecie. Warto …

Kontynuuj czytanie

paź 06

Po prostu… kanapeczki z pasztetem

Niby najprostsza rzecz na świecie, a jednak potrafi zachwycić najbardziej wymagających. Mnie to akurat nie dziwi. Od zawsze wychodziłam z założenia, że rzeczy proste najbardziej zachwycają. O czym mowa? O pasztecie z kurczaka. Pamiętacie ten przysmak? Mnie on zawsze towarzyszył podczas wakacyjnych wojaży. Pasztet drobiowy zabierałam na obozy harcerskie i wyjazdy pod namiot z przyjaciółmi. …

Kontynuuj czytanie

wrz 22

Kurczak w sezamie

Kurczak to bardzo wdzięczny temat kulinarny. Powtarzałam, powtarzam i będę to powtarzać przy każdej nadarzającej się okazji. Zdrowy kurczak, czyli kurczak ekologiczny (więcej) to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy przykładają dużą wagę do tego, co każdego dnia pojawia się na talerzu. Kurczak jest mięsem chudym i małokalorycznym. Jest też jednym z najzdrowszych i najczęściej polecanych …

Kontynuuj czytanie

sie 28

Kotlety mielone z drobiu

Kotlety mielone… przez niektórych uważane za klasykę gatunku. Mnie osobiście kojarzą się z obiadami u babci. Zazwyczaj raczyła mnie nimi w sobotę. Najczęściej podawała w duecie z ziemniaczkami z koperkiem i mizerią. Ech… nie było wtedy nic lepszego i nic lepiej nie smakowało. Od niedawna wróciłam do przygody z mielonymi. Długo uczyłam się robienia tych …

Kontynuuj czytanie

sie 25

Pieczemy: zdrowy i smaczny chleb owsiany

Mam wrażenie, że mimo długiej obecności na rynku, owies wciąż należy do najmniej popularnych zbóż. Nie jest wykorzystywany tak często jak chociażby wszechobecna pszenica. Nie jest nawet w połowie wykorzystywany tak często jak żyto. A szkoda… Wartości odżywcze owsa czynią z niego roślinę naprawdę interesującą. Owies nie tylko obniża poziom złego cholesterolu, ale także wykazuje …

Kontynuuj czytanie

lip 26

Prosty sposób na pysznego i dietetycznego kurczaka

kurczak z ziołami

Mięso z kurczaka – powiem Wam dlaczego warto je jeść i w jakiej postaci najlepiej serwować. Podpowiem też, kto szczególnie powinien sięgać po mięso z kurczaka. Podzielę się z Wami także przepisem na mojego ulubionego kurczaka – soczystego i niezwykle aromatycznego. W takim razie do dzieła!

Kontynuuj czytanie

cze 27

Pierożki z serem dojrzewającym

pierożki z serem dojrzewającym

Ser dojrzewający – moja nowa miłość, moje nowe odkrycie. Nie wiem nawet kiedy zakochałam się w tych serach. Ważne, że stało się! Ser dojrzewający to doskonała alternatywa dla tradycyjnych żółtych serów. Wybornie smakuje na kanapkach, jak również w sałatkach, na pizzy i w zapiekankach. Tak naprawdę z serami dojrzewającymi można przygotować wiele urzekających i kuszących …

Kontynuuj czytanie

maj 30

Pomysł na… kabanosy w cieście

Któż z nas nie lubi kabanosów? Ta smaczna i jednocześnie pożywna przekąska podbiła nasze serca już dawno temu. Prawda jest taka, że kabanos jest dość wszechstronnym produktem, dzięki czemu daje nam mnóstwo możliwości. Po kabanosy możemy sięgać w naturalnej postaci i chrupać między posiłkami. Możemy też dodawać je do rozmaitych potraw i tym samym tworzyć …

Kontynuuj czytanie

mar 29

Świąteczne przysmaki – śledzie po kaszubsku

przepis na śledzie

Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkiej Nocy bez śledzi. To chyba jedna z najbardziej tradycyjnych w tym czasie potraw. Nie wiem jak u was, ale u mnie w domu śledzie były obowiązkowym daniem w Wielki Piątek. Zazwyczaj podawano je z ziemniakami w koszulkach. Ot – post w 100%. Moja babcia robiła najlepsze śledzie pod słońcem. Teraz …

Kontynuuj czytanie

lut 20

Domowy rosół – czyli jak zrobić dobry wywar

domowy bulion

Dobry wywar to podstawa pysznej zupy lub kremu warzywnego. Jest też niezastąpionym składnikiem risotto i warzyw przygotowywanych z kaszą jaglaną. Niestety – większość osób myli dobry wywar z kostką rosołową. Dla mnie prawdziwy wywar to ten, który przygotowujemy samodzielnie – pachnący świeżymi warzywami i aromatycznymi ziołami. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest takie trudne. Wystarczy …

Kontynuuj czytanie