Category: produkty tradycyjne

lut 16

Palce lizać! Omlet z suszonymi pomidorami i awokado

omlet z warzywami

Wczoraj naszła mnie wielka ochota na omlet. Dawno już go nie jadłam, a pamiętam, że kiedyś należał do moich ulubionych przysmaków. Zazwyczaj serwowałam go na obiad lub wczesną kolację. Pycha! Muszę w tym miejscu zaznaczyć, że mój omlet nie ma nic wspólnego z tradycyjnymi omletami, które najpierw smaży się z jednej strony aż do zarumieniania, …

Kontynuuj czytanie

lut 11

Z miłości do faworków…

chrust faworki

Nie zjeść faworków w Tłusty Czwartek, to tak jak nie udekorować choinki na Boże Narodzenie. Nie można tego zrobić! W ten jeden jedyny dzień faworki, podobnie z resztą jak pączki nie tuczą. Można je jeść bezkarnie i czerpać z tego przyjemność. Odkąd pamiętam, smażenie faworków było w moim domu wielkim wydarzeniem. Lubiłam patrzeć jak moja …

Kontynuuj czytanie

sty 14

Zupa krem z kurek

krem z kurek

Do niedawna nie przepadałam za grzybami. Unikałam ich jak tylko mogłam, a jeśli już się skusiłam, to robiłam to przy okazji świąt. Bo odmówić grzybów przygotowanych przez moją mamę czy babcię nie wypada! Wszystko zmieniło się jakiś miesiąc temu. Będąc u mamy miałam okazję spróbować kremu z kurek (co prawda z mrożonych, ale zawsze były …

Kontynuuj czytanie

paź 08

Aromatyczny krem z dyni z szafranem

Sezon na dynię w pełni! I za to właśnie kocham jesień 🙂 Dynia to jedno z tych warzyw, które przy minimum wysiłku, pozwalają stworzyć prawdziwe cuda. Warzywo jest wdzięcznym tematem do kuchennych i rewolucji i eksperymentów. Tak naprawdę można z niego wyczarować wszystko… i słone i słodkie i pikantne. Dynia genialnie syci i jeszcze lepiej …

Kontynuuj czytanie

sie 31

Zupa krem z dyni i mleka kokosowego

W dyni zakochałam się jakieś trzy lata temu. Od tego czasu nie potrafię bez niej żyć. Dosłownie! I mimo, że lato żegnam ze smutkiem na twarzy, to jednak gdzieś tam w środku po cichu cieszę się z nadejścia sezonu jesiennego. Dlaczego? Bo już z początkiem września na pobliskich bazarkach i straganach główną rolę odgrywać będzie …

Kontynuuj czytanie

sie 27

Aromatyczna zapiekanka z kalafiora i pomidorów

Dawno już nie jadłam kalafiora w wersji zapiekanej. Jakoś nigdy nie miałam czasu, żeby zabrać się za niego bardziej ambitnie. Do tej pory najłatwiej było mi wrzucić warzywo do wrzątku, ugotować i podać z bułką tartą. Aż do teraz! Wczoraj zapragnęłam nieco poeksperymentować, a że akurat miałam pod ręką kalafior, żółty ser i pomidory w …

Kontynuuj czytanie

sie 06

Biała zupa pomidorowa

Przyzwyczailiśmy się do tego, że ukochana zupa z czasów dzieciństwa (słynna pomidorówka) ma kolor soczyście pomarańczowy. Dziś udowodnię wam, że może mieć też odcień bieli. Niemożliwe? A jednak! Taka zupa z pewnością będzie nie lada gratką dla dzieci. Będzie stanowiła też miłą odmianę dla tradycyjnej pomidorówki. Ja zakochałam się w niej od pierwszego spróbowania. Mam …

Kontynuuj czytanie

lip 27

Aromatyczny gulasz z cukinii

Lato trwa w najlepsze! Temperatury rozpieszczają nasze zmysły. Nie wiem jak wy, ale ja w upalne dni nie lubię sięgać po ciężkie posiłki. Najchętniej raczę się albo orzeźwiającymi chłodnikami albo potrawami na bazie świeżych warzyw i ziół. Moim numerem jeden jest cukinia. Warzywo to jest szalenie wszechstronne i przy minimum wysiłku można wyczarować z niego …

Kontynuuj czytanie

lip 22

Zupa krem z bobu i szpinaku

Sezon na bób powoli dobiega końca. Póki jeszcze to smaczne warzywo jest dostępne w sklepach i na pobliskich bazarkach, warto się w nie zaopatrzyć. Bób jest nie tylko smaczny, ale i szalenie zdrowy. Podobnie jak inne warzywa strączkowe ma wiele cennych wartości odżywczych. Przede wszystkim obfituje w dużą zawartość białka, które z powodzeniem może zastąpić …

Kontynuuj czytanie

lip 07

Makaron z bobem w roli głównej

Sezon na bób trwa w najlepsze! Nie wiem jak wy, ale ja jestem zagorzałą fanką tych zielonych ziaren. Gdy tylko pojawiają się na pobliskim bazarku, kupuję je codziennie. Prawda jest taka, że bobem mogłabym zajadać się codziennie i zazwyczaj w sezonie tak właśnie robię. Bób jest warzywem szalenie wszechstronnym. Można przyrządzić go na sto różnych …

Kontynuuj czytanie