sty 18

Pomysł na… aromatyczne chili con carne

Chili con carne (źródło: pinterest)

Chili con carne (źródło: pinterest)

Dziś na blogu w roli głównej chili con carne. Ta niezwykle aromatyczna potrawa jest prawdziwą dumą kuchni meksykańskiej i teksańskiej. W amerykańskich barach zwykła funkcjonować jako fastfood, choć z fastfoodem ma niewiele wspólnego. Główne składniki to różnego rodzaju warzywa, z papryką, cebulą, czosnkiem i pomidorami na czele. Niezbędnym elementem jest mięso mielone wieprzowe lub wołowe, choć ja bardzo często zastępuję je mięsem mielonym drobiowym. Potrawę przyprawia się kminem rzymskim i pieprzem. Często dodaje się też inne składniki, jak fasola czerwona z puszki, czy kukurydza z puszki.

Chili con carne można podawać zarówno z samym chlebem, jak również z kaszą gryczaną lub ryżem. I mimo, że tuż po przygotowaniu cudownie rozpieszcza zmysły, to jednak odgrzane na drugi dzień smakuje o niebo lepiej.

Osobiście polecam wam tę meksykańską potrawę na zimowe dni i wieczory, gdyż genialnie rozgrzewa organizm. Danie jest bardzo pożywne, przez co zaspokaja głód na bardzo długi czas.

Składniki:

– ½ kg mięsa mielonego

– 2 puszki pomidorów bez skórki

– 250g czerwonej fasoli z puszki

– 250g kukurydzy z puszki

– 1 cebula

– 3 ząbki czosnku

– papryczka chili

– 1 papryka czerwona

– 1 papryka żółta

– 1 łyżka przecieru pomidorowego

– 2 szklanki rosołu z kostki

– oliwa z oliwek

– liście laurowe

– kmin rzymski

– sól, pieprz

– bazylia

– pieprz kajeński

Sposób przygotowania:

W dużym garnku lub rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie podsmażamy na niej drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy mięso. Chwilę smażymy. Gdy mięso będzie gotowe, dodajemy do niego przecier pomidorowy, pieprz kajeński, papryczkę chili oraz pokrojoną w kostkę paprykę żółtą i czerwoną. Całość zalewamy rosołem, dodajemy pomidory z puszki (wraz z sokiem), kmin rzymski i liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie dodajemy fasolę i kukurydzę. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Gotowe!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.