Maj 30

Pomysł na… kabanosy w cieście

źródło: pinterest

źródło: pinterest

Któż z nas nie lubi kabanosów? Ta smaczna i jednocześnie pożywna przekąska podbiła nasze serca już dawno temu. Prawda jest taka, że kabanos jest dość wszechstronnym produktem, dzięki czemu daje nam mnóstwo możliwości. Po kabanosy możemy sięgać w naturalnej postaci i chrupać między posiłkami. Możemy też dodawać je do rozmaitych potraw i tym samym tworzyć dania niezwykle aromatyczne i smaczne. Ja najbardziej lubię kabanosy w cieście francuskim. Oczywiście można przygotować je także w cieście naleśnikowym, aczkolwiek francuskie wydaje mi się bardziej wyrafinowane i delikatne. Kabanosy w cieście francuskim to bardzo wdzięczne danie, które z powodzeniem możemy zaserwować podczas przyjęcia lub na kolację.

Mimo, że potrawa brzmi dość wyszukanie, to jednak przygotowuje się ją w bardzo prosty i co najważniejsze – szybki sposób. Sekretem udanego dania jest dobrej jakości ciasto francuskie i doskonałej jakości kabanosy.

Składniki:

– 1 opakowanie ciasta francuskiego

– 4 kabanosy (np. Tarczyński)

– 3 łyżki jogurtu naturalnego

– 1 jajko

– 1 łyżka musztardy rosyjskiej

– 1 łyżka musztardy francuskiej

– przyprawy: mielony pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Musztardy łączymy ze sobą, a następnie dodajemy do nich jogurt. Mieszamy i przyprawiamy solą (według uznania).

Jajko roztrzepujemy widelcem. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy i kroimy na 4 paski. Każdy pasek osobno smarujemy jogurtem zmieszanym z musztardą. Pośrodku układamy kabanosy i zwijamy. Jeśli chcemy mieć pewność, że brzegi ciasta się nam nie rozejdą, możemy posmarować je odrobiną jajka i skleić.

Zawinięte kabanosy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy kabanos smarujemy jajkiem i posypujemy pieprzem (również według uznania). Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i zapiekamy około 15 minut. Chodzi o to, aby każdy kawałek stał się ładnie rumiany (nie spalony!).

Gdy kabanosy będą już gotowe, wyciągamy je z piekarnika, studzimy i serwujemy na stół.

Ps. Kabanosy możecie zapiekać w całości lub pokroić je w mniejsze kawałki. Smacznego!!!

Więcej informacji na temat produktów firmy Tarczyński znajdziesz tu: http://www.tarczynski.pl/pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.