Kabanos jako przekąska? Nie wyobrażam sobie niczego lepszego. Są uniwersalne, a jednocześnie wszechstronne. Można je serwować na sto różnych sposobów i nigdy się nie nudzą. Przyrządza się je szybko, dlatego też idealnie sprawdzają się przy okazji niezapowiedzianych wizyt znajomych. Kabanosy genialnie smakują podane na desce, na przykład w towarzystwie serów. Wyśmienicie smakują również jako składnik sałatki czy potrawki, zwanej gulaszem lub leczo 🙂
Biorąc pod uwagę fakt, że obecnie kabanosy dostępne są w rozmaitych wersjach smakowych, nie musimy ograniczać się tylko do tych tradycyjnych. Fajny smak potrawom zapewnią kabanosy z ostrym chilli lub z ciekawą kompozycją serów. Takie kabanosy znajdziecie w ofercie marki Tarczyński. Polecam!!!
Kabanos ma to do siebie, że można po niego sięgnąć w każdej chwili. Pozwoli opanować nawet największy głód. Ja jednak pokusiłam się o coś więcej. Co powiecie na ciepłą i aromatyczną potrawkę z kabanosami w roli głównej? Możecie ją zaserwować jako przekąskę przed obiadem lub kolacją. Możecie śmiało podać jako danie główne w towarzystwie świeżej bagietki lub ulubionego chlebka.
Składniki:
– 30dag kabanosów (u mnie kabanosy chilli Tarczyński)
– kilka sztuk pieczarek
– 1 cebula
1 mały słoiczek marynowanej papryczki
– 5 łyżek ketchupu
– sól, pieprz
– czarnuszka
– słodka i ostra papryka mielona
Sposób wykonania:
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i całość chwilę dusimy na niewielkim ogniu.
Kabanosy kroimy w mniejsze części i dodajemy na patelnię. Paprykę także drobniej kroimy i dorzucamy do naszej potrawy. Następnie dodajemy ketchup, sól i pozostałe przyprawy. Danie jeszcze przez chwilę dusimy i gotowe! Podajemy na ciepło. Smacznego 🙂