wrz 26

Pomysł na przekąskę: potrawka z kabanosa

potrawka z kabanosem

Kabanos jako przekąska? Nie wyobrażam sobie niczego lepszego. Są uniwersalne, a jednocześnie wszechstronne. Można je serwować na sto różnych sposobów i nigdy się nie nudzą. Przyrządza się je szybko, dlatego też idealnie sprawdzają się przy okazji niezapowiedzianych wizyt znajomych. Kabanosy genialnie smakują podane na desce, na przykład w towarzystwie serów. Wyśmienicie smakują również jako składnik sałatki czy potrawki, zwanej gulaszem lub leczo 🙂

Biorąc pod uwagę fakt, że obecnie kabanosy dostępne są w rozmaitych wersjach smakowych, nie musimy ograniczać się tylko do tych tradycyjnych. Fajny smak potrawom zapewnią kabanosy z ostrym chilli lub z ciekawą kompozycją serów. Takie kabanosy znajdziecie w ofercie marki Tarczyński. Polecam!!!

Kabanos ma to do siebie, że można po niego sięgnąć w każdej chwili. Pozwoli opanować nawet największy głód. Ja jednak pokusiłam się o coś więcej. Co powiecie na ciepłą i aromatyczną potrawkę z kabanosami w roli głównej? Możecie ją zaserwować jako przekąskę przed obiadem lub kolacją. Możecie śmiało podać jako danie główne w towarzystwie świeżej bagietki lub ulubionego chlebka.

Składniki:

– 30dag kabanosów (u mnie kabanosy chilli Tarczyński)

– kilka sztuk pieczarek

– 1 cebula

1 mały słoiczek marynowanej papryczki

– 5 łyżek ketchupu

– sól, pieprz

– czarnuszka

– słodka i ostra papryka mielona

Sposób wykonania:

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i całość chwilę dusimy na niewielkim ogniu.

Kabanosy kroimy w mniejsze części i dodajemy na patelnię. Paprykę także drobniej kroimy i dorzucamy do naszej potrawy. Następnie dodajemy ketchup, sól i pozostałe przyprawy. Danie jeszcze przez chwilę dusimy i gotowe! Podajemy na ciepło. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.