Maj 25

Przysmaki kuchni duńskiej

źródło: pinterest

źródło: pinterest

Kuchnia duńska… Mam wrażenie, że jakoś mało mówi się o niej w naszym kraju. Stanowczo za mało, bo duńskie smaki z całą pewnością zasługują na uwagę. Mimo, że duńska kuchnia jest bardziej propozycją dla mięsożerców, bo królują w niej wszelkiego rodzaju mięsiwa, to jednak każdy z nas znajdzie w niej coś dla siebie. Ryb i warzyw (gotowanych o konserwowanych w zalewie octowej) nie brakuje w duńskim menu.

Typową potrawą duńską jest schab pieczony, który przyrządza się piekąc go razem ze skórką. W trakcie pieczenia słonina się wytapia, zaś skórka staje się chrupiąca i spieczona. Do tak przygotowanego schabu podaje się ziemniaki, gotowane warzywa (kalafior, brokuły, marchew) i sos. Brzmi to trochę jak polski obiad i poniekąd tak też smakuje.

źródło: pinterest

źródło: pinterest

Ci, co nie jedzą mięsa powinni być zadowoleni z faktu, że w Danii je się także dużo ryb. Na duńskich stołach królują śledzie i dorsze. Ryby spożywane są najczęściej w postaci pieczonej lub gotowanej. Duńczycy zajadają się wszelkimi marynatami, ale co ciekawe w ogóle nie stosują kwaszenia. Dla nich nie istnieją ogórki kiszone czy kwaszone, gdyż najnormalniej w świecie, produkty te uznają za zepsute.

W kuchni duńskiej znaczące miejsce zajmują sery, zwłaszcza wędzone, pleśniowe, żółte i topione. Sery produkowane w tym kraju mają wyśmienity smak i aromat. Nie będzie przesadą, jeśli powiem, że duńskie sery należą do najlepszych na świecie.

Jeśli chodzi o napoje, to w przeciwieństwie do Włochów czy Greków, Duńczycy nie wyobrażają sobie posiłków bez soków, kawy czy mleka. Co ciekawe, z alkoholi preferują piwo, ale nie jest to pierwsze lepsze piwo. Duńczycy eksperymentują z tymże napojem i przyrządzają je w rozmaitych smakach. Jadąc do Danii powinniście więc być przygotowani na piwo o smaku czekoladowym. Jest ono tam bardzo popularne.

Jeżeli chodzi o topowe duńskie przysmaki to na pewno numerem jeden jest biksemad – potrawa przyrządzana ze smażonych ziemniaków, cebuli i mięsa. Duńczycy lubią zajadać się także kotlecikami mielonymi, pasztetami na ciepło oraz smażoną białą kiełbasą.

Havarti - ser żółty w plastrach

Havarti – ser żółty w plastrach

Wybierając się do duńskiej restauracji czy baru można mieć pewność, że w karcie menu czołową pozycję będą zajmowały smorrebrod – kanapeczki przyrządzone z jednej kromki żytniego chleba i odpowiednio skomponowanych dodatków. Mogą to być mięsa, owoce morza, pasty, ryby i słynne duńskie sery. Smorrebrod stanowią idealny dodatek do tamtejszego piwa. Świetnie smakują też z kieliszkiem mocnego trunku zwanego snapsem. Jeśli będziecie mieli okazję spróbować tej typowo duńskiej przystawki – zróbcie to!

A wracając do duńskich serów, to na pewno nie możecie nie spróbować HAVARTI – pełnotłustego sera dojrzewającego produkowanego z mleka krowiego. Ser ten ma cudownie pikantny smak i maślany zapach, a także elastyczny gładki miąższ i cienką lepką skórkę. HAVARTI to typowo stołowy ser – idealny do pieczywa, przekąsek i sałatek. Dzięki temu, że doskonale się topi, wspaniale pasuje do sosów i founde.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.