Hummus to jedna z największych miłości wegan i wegetarianów. Pasta z ciecierzycy jest szalenie zdrowa i pożywna. Zawiera wiele cennych witamin i składników minerałów. Obfituje w błonnik i dobrze przyswajalne białko. Idealnie sprawdza się jako pasta kanapkowa lub sos do świeżych warzyw. Jest nieco egzotyczna, przez co zawsze wpisuje się w oczekiwania prawdziwych smakoszy. Mimo, że hummus dostępny jest w wielu sklepach, to jednak zawsze lepiej wykonać go osobiście. Dzięki temu unikniemy zbędnych dodatków i uzyskamy pastę w 100% naturalną. Hummus robi się szybko i w bardzo prosty sposób. Mnie zawsze najbardziej denerwuje blendowanie ciecierzycy, ale gdy przez to przebrniemy to reszta pójdzie już gładko. Poniżej prezentuję wam przepis na hummus klasyczny (ten najbardziej znany) oraz dwa sposoby na podkręcenie pasty 😉
Składniki:
– puszka ciecierzycy
– 2 łyżki tahini
– 2 ząbki czosnku
– sok wyciśnięty z połowy cytryny
– łyżka oliwy
– szczypta soli
– dodatkowo: curry, słodka i ostra papryka, pieczony jarmuż
Sposób wykonania:
Ciecierzycę odsączamy z zalewy i płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do miski i blendujemy na gładko. Dodajemy tahini, sok z cytryny, oliwę, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość raz jeszcze blendujemy tak, aby wszystkie składniki ładnie nam się ze sobą połączyły. Gotową pastę dzielimy na trzy części. I teraz tak:
– do pierwszej części dodajemy curry
– do drugiej części dodajemy słodką i ostrą paprykę
– do trzeciej części dodajemy upieczony w piekarniku jarmuż i blendujemy
Tym sposobem zamiast jednego hummusu, mamy aż trzy różne! A pracy tyle samo 🙂 Smacznego!!!