Cze 30

Ryby słodkowodne w Polsce

Ryby słodkowodne w Polsce

Ryby słodkowodne w Polsce

Dietetycy mówią zgodnym głosem: ryby są zdrowe i warto po nie sięgać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Dzięki witaminom A oraz E korzystnie wpływają na naszą skórę. Dzięki zawartości kwasów omega 3 powstrzymują rozwój komórek nowotworowych, m.in. piersi, prostaty, jelita grubego, a także zmniejszają ryzyko alergii i astmy, ujędrniają skórę i wygładzają zmarszczki. Licznie przeprowadzone badania wykazały, że wraz ze wzrostem spożycia ryb, zmniejsza się odsetek zachorowalności na raka. I to nie wszystko. Spożywanie ryb skutecznie chroni przed chorobą wieńcową i zawałem serca. Osoby, które regularnie sięgają po ryby mają niższy poziom cholesterolu i cukru we krwi, a także nie cierpią na niedobór żelaza i witaminy B12. 

Łosoś pieczony (źródło: pinterest)

Łosoś pieczony (źródło: pinterest)

Ryby słodkowodne w Polsce stanowią nieodzowny element naszej kuchni. Tak naprawdę są w niej obecne od kilku już lat. Najbardziej znaną wśród ryb słodkowodnych jest karp. To on króluje na naszych stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia. Poza karpiem bardzo popularne są: leszcz, lin, miętus, okoń, płoć, węgorz, sandacz i pstrąg potokowy. Ten ostatni wybornie smakuje z grilla lub patelni. Na szczególną uwagę zasługuje też słynny łosoś, który z dnia na dzień zyskuje coraz więcej fanów. To właśnie w nim znajdziemy wysoką zawartość rozsławionych kwasów tłuszczowych omega 3, które chronią serce, układ krążenia i skutecznie likwidują stany zapalne. To w łososiu znajdziemy bardzo duże ilości witamin D, B12 i B6, a także selenu, magnezu i fosforu. Jedząc łososia, możemy śmiało zrezygnować z mięsa, gdyż w rybie tej znajduje się więcej białka, aniżeli w którymkolwiek rodzaju mięsa.

Ryby słodkowodne mają to do siebie, że można przyrządzać je na wiele sposobów. Doskonale smakują grillowane, smażone, wędzone i pieczone. Niektóre gatunki, jak np. łosoś, można podawać na surowo, w postaci tatara oraz jako składnik sushi.

I mimo, że ryby słodkowodne w Polsce są szeroko dostępne, to jednak warto kupować je w miejscach sprawdzonych i zaufanych. Osobiście mogę polecić wam MAKRO, w którym sama kupuję liczne produkty spożywcze, łącznie z rybami. Dlaczego? Bo Makro zaopatruje się w ryby słodkowodne w Polsce bezpośrednio od hodowców, którzy zostali pozytywnie zweryfikowani i spełniają rygorystyczne normy jakości. Poza tym, kupując w Makro możecie mieć pewność, że zakupione ryby będą świeże i najwyższej jakości.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.