Podobno są ludzie, którzy nie lubią brukselki. Podobno są nawet tacy, którzy nie przepadają za buraczkami… Osobiście takowych nie znam 🙂 Sama jestem wielką fanką i zielonego i czerwonego warzywa. Gdy tylko nadchodzi sezon jesienny zacieram rączki i cieszę się jak dziecko. Co prawda brukselkę mogłabym jeść bez niczego, no może jedynie polaną masełkiem lub okraszoną bułką tartą, jednakże ostatnio zdobywam się na kreatywność i eksperymentuję.
Moim najnowszym odkryciem jest sałatka z brukselki i buraczków, podana w towarzystwie sera koziego, rukoli i roszponki. Palce lizać! Zazwyczaj taką bombę witaminową serwuję na kolację, jednakże czasami gdy nie mam ochoty na tradycyjny obiad, jem ją również w porze lunchu.
Sałatka wygląda tak imponująco, że śmiało możecie ją podać gościom. W towarzystwie czerwonego wina pozwoli stworzyć bardzo elegancką ucztę. Rarytas ten przygotowuje się w sposób bajecznie prosty. Troszkę czasochłonne może okazać się gotowanie brukselki i pieczenie buraczków, ale przecież i to można przeżyć 🙂
Składniki na 2 porcje:
– 8 brukselek
– 4 małe buraczki
– garść świeżej rukoli
– garść świeżej roszponki
– 80g koziego sera
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku razem z cebulką
– garść orzechów włoskich
– garść pestek z dyni
– garść słonecznika
Składniki na sos winegret:
– 1 łyżka soku z cytryny
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– szczypta soli (najlepiej morskiej)
– pieprz
– 1 łyżeczka musztardy
Sposób przygotowania:
Buraczki myjemy, osuszamy i zawijamy (każdy oddzielnie) w folię aluminiową. Układamy na blaszce i pieczemy około godziny lub nieco dłużej w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Buraczki powinny być upieczone al dente. Studzimy i dopiero później obieramy ze skórki. Kroimy w ćwiartki.
Brukselki oczyszczamy z pożółkłych lub uszkodzonych listków. Płuczemy i lekko nacinamy na krzyż na samym ich czubku. W ten sposób pozbędziemy się specyficznej goryczki. W garnku zagotowujemy wodę, a następnie wrzucamy na nią brukselki. Gotujemy około 7-10 minut. Warzywa, podobnie jak buraczki mają być delikatnie twarde.
Rukolę i roszponkę myjemy i układamy na talerzach. Czekając na brukselkę możemy przygotować sos. W tym celu do miseczki wlewamy sok z cytryny i dodajemy sól. Dokładnie mieszamy do momentu, aż sól całkowicie się rozpuści. Dodajemy musztardę i całość ponownie mieszamy. Następnie dodajemy oliwę i doprawiamy pieprzem.
Gdy brukselka będzie gotowa, chwilę czekamy aż ostygnie, a następnie wykładamy ją na talerze razem z buraczkami, serem kozim pokrojonym w kostkę. Całość posypujemy szczypiorkiem, orzechami, pestkami dyni i słonecznikiem. Na koniec polewamy sosem winegret. Smacznego!!!