Któż z nas nie lubi włoskich smaków? Ja je uwielbiam! Smakołykami rodem z gorącej Italii mogłabym zajadać się na okrągło. Moim ulubionym włoskim daniem jest pizza. Niestety z wiadomych powodów nie mogę zajadać się nią tak często, jak bym chciała. W każdym jednak tygodniu raczę się pysznym i aromatycznym spaghetti z suszonymi pomidorami i dynią. A żeby danie było jeszcze zdrowsze i mniej kaloryczne, zamiast makaronu pszennego, używam pełnoziarnistego.
Sezon na dynie zacznie się lada moment, tak więc już teraz podzielę się z wami swoim sekretnym przepisem na smaczne i pożywne małe co nieco. Przepis ten jakiś czas temu dostałam od mojej przyjaciółki, która w kuchni jest prawdziwą mistrzynią. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie wypróbowała go od razu. Cóż mogę powiedzieć? Spaghetti z dynią i suszonymi pomidorami to niebo w ustach. To prawdziwa symfonia smaków, która rozpieszcza i zniewala zmysły. Spaghetti to jest idealnym daniem na rodzinny obiad, jak również romantyczną kolację tylko we dwoje. Doskonale smakuje z białym, półwytrawnym winem.
Osobiście spaghetti z dynią i pomidorami uwielbiam zajadać się latem, kiedy to nie mam ochoty na nic bardziej tłustego i treściwszego, choć oczywiście pożywności spaghetti odmówić nie można. Danie te, za każdym razem jak je jem, przypomina mi wakacje we Włoszech… Ach, powspominać cudowna rzecz…
Składniki:
– pół opakowania spaghetti (ja wybieram pełnoziarniste)
– 50dag dyni (ja wybieram zawsze Hokkaido)
– puszka suszonych pomidorów
– 2 ząbki czosnku
– 5 łyżeczek ketchupu
– mała kostka twardego sera
– 3 łyżki masła
– 5 łyżek oliwy z zalewy suszonych pomidorów
– sól
– pieprz
– oregano
Sposób wykonania:
Dynię czyścimy z pestek, a następnie kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i oliwę, a następnie przez około 5 minut podsmażamy na nich naszą dynię.
Po upływie 5 minut do dyni dodajemy czosnek i pokrojone w paski suszone pomidorki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Całość podlewamy 3 łyżkami wody i ketchupem, mieszamy i dusimy przez około 10 minut.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pamiętajcie, aby makaronu nie rozgotować, bo wówczas będzie nie tylko mniej smaczny, ale także bardziej tuczący. Po ugotowaniu, makaron odcedzamy, odsączamy i dodajemy do dyni z pomidorami. Ścieramy ser i całość mieszamy, aż wszystkie składniki ładnie nam się połączą. Przekładamy na talerze, posypujemy resztką startego sera, dekorujemy świeżą bazylią i gotowe. Smacznego!!!
2 pings