maj 13

Smaki Europy: kiełbaski w winie

My Polacy uwielbiamy mięso i kiełbasę. Raczymy się nimi nie tylko od święta czy przy okazji grillowania, ale również na co dzień. Dziś mam dla was coś absolutnie fantastycznego. Fani białych kiełbasek powinni być zadowoleni. Co powiecie na kiełbaski w winie? Brzmi dość intrygująco, a jednocześnie pysznie – prawda? I tak też jest. To danie potrafi skraść serca nie tylko wytrawnych smakoszy kiełbas, ale również osób, które na co dzień nie jedzą tego typu jedzenia. Nawet jeśli nie jesteś za „pan brat” z kiełbaskami, ten przepis powinieneś / powinnaś wypróbować. Gwarantuję, że się nie zawiedziesz 🙂

Składniki:

– 6 białych surowych kiełbasek

– 150 ml białego wytrawnego wina

– ząbek czosnku

– 1 łyżka oliwy z oliwek

– posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy kiełbaski i podsmażamy je około 5 minut. Chodzi o to, aby zrobiły się ładnie rumiane. Gotowe kiełbaski wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Gdy nieco ostygną, kroimy je na 3 cm kawałki. Na tej samej patelni, na której usmażyliśmy kiełbaski, podsmażamy czosnek. Gdy zrobi się rumiany, wlewamy wino i podgrzewamy tak długo, aż wyparuje do 1/3 objętości. Na koniec dodajemy kiełbaski i całość chwilę podgrzewamy. Danie podajemy oprószone natką pietruszki. Kiełbaski doskonale smakują solo lub w towarzystwie bagietki. Z powodzeniem można je podać również z podpieczonym chlebem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.