Category: Smaki świata

gru 17

Naleśniki kokosowe i niezawodne patelnie ceramiczne

Ponoć nie tylko dzieci kochają naleśniki. Dorośli również za nimi przepadają. Danie to jest na tyle wszechstronne i uniwersalne, że można je serwować na sto różnych sposobów. Nie da się ukryć, że naleśniki w każdym wydaniu smakują wybornie. W zależności od indywidualnych preferencji można je serwować zarówno na słodko, ostro, jak i słono. W dzisiejszym …

Kontynuuj czytanie

gru 12

Makaron ryżowy z mascarpone i cukinią

makaron ryżowy z mascarpone

Jeszcze do niedawna unikałam makaronów. Powód był prosty. Jako, że jestem uczulona na gluten po prostu nie mogłam ich jeść. Odkąd jednak odkryłam makarony ryżowe i odkąd bez problemu można je dostać w niemalże każdym sklepie, makaronowe dania znów zagościły na moim stole. 

Kontynuuj czytanie

lis 14

Kasza jaglana w wersji meksykańskiej

Od jakiegoś już czasu jestem uzależniona od kaszy jaglanej. Jem ją na śniadanie. Jem na obiad i na kolację. Jem w wersji słodkiej, słonej i pikantnej. Nie bądźcie więc zdziwieni, jeśli w najbliższym czasie przepisów z jaglanką będzie więcej, niż dotychczas 🙂 Dziś podzielę się z wami przepisem na kaszę w nieco pikantnej wersji, bo …

Kontynuuj czytanie

paź 30

Włoskie smaki: spaghetti bolognese

spaghetii bolognese

Uwielbiam włoską kuchnię! Chyba żadna inna nie jest tak aromatyczna i smaczna, jak ta ze słonecznej Italii. W ostatnim czasie moim numerem jeden jest spaghetti bolognese. Przygotowane na bazie mięsa wołowego, z dodatkiem pomidorów i świeżych ziół stanowi genialną propozycję obiadową. Takie spaghetti z powodzeniem można zaserwować również na romantyczną kolację tylko we dwoje. 

Kontynuuj czytanie

wrz 15

Hiszpańska tortilla, czyli omlet z ziemniaków

Hiszpańska tortilla to nic innego, jak odmiana omletu przyrządzanego z jajek, cebulki i ziemniaków na wysokiej klasie oleju. Zazwyczaj serwowana jest na śniadanie (np. do pasztecików) lub jako tapas, czyli przystawka. W Polsce potrawa ta została przyjęta bardzo entuzjastycznie i jest serwowana na kilka sposobów. Tortille możemy podawać w wersji pierwotnej czyli z ziemniakami w …

Kontynuuj czytanie

sie 31

Zupa krem z dyni i mleka kokosowego

W dyni zakochałam się jakieś trzy lata temu. Od tego czasu nie potrafię bez niej żyć. Dosłownie! I mimo, że lato żegnam ze smutkiem na twarzy, to jednak gdzieś tam w środku po cichu cieszę się z nadejścia sezonu jesiennego. Dlaczego? Bo już z początkiem września na pobliskich bazarkach i straganach główną rolę odgrywać będzie …

Kontynuuj czytanie

lut 28

Klasyczny i pysznie waniliowy Creme Brulee

Niektórych deserów nie trzeba przedstawiać, gdyż zna je szersza publiczność. Tak jest z francuskim rarytasem o wdzięcznej nazwie Creme Brulee. Niektórzy uważają go za arystokrację wśród deserów. Inni rozpływają się nad nim pod niebiosa. Ja sama należę do zagorzałych fanów tego deseru. Mogłabym jeść go łyżkami, każdego dnia, bez opamiętania. Creme Brulee jest słodki, a …

Kontynuuj czytanie

sty 18

Pomysł na… aromatyczne chili con carne

Dziś na blogu w roli głównej chili con carne. Ta niezwykle aromatyczna potrawa jest prawdziwą dumą kuchni meksykańskiej i teksańskiej. W amerykańskich barach zwykła funkcjonować jako fastfood, choć z fastfoodem ma niewiele wspólnego. Główne składniki to różnego rodzaju warzywa, z papryką, cebulą, czosnkiem i pomidorami na czele. Niezbędnym elementem jest mięso mielone wieprzowe lub wołowe, …

Kontynuuj czytanie

sty 09

Lecznicze właściwości bazylii

Bazylia to przyprawa, którą pokochali Włosi i tak naprawdę nie wyobrażają sobie bez niej życia. W polskiej kuchni, przyprawa ta jest coraz śmielej, coraz chętniej i coraz częściej wykorzystywana. Dodajemy ją zarówno do sałatek, jak i dań na ciepło. Nic w tym dziwnego, bowiem niepozorna bazylia nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także jest skarbnicą cennych …

Kontynuuj czytanie

gru 16

Zdrowotne właściwości curry

Lubicie potrawy doprawiane curry? I bardzo dobrze! Jedzcie je ze smakiem, a  do późnych lat zachowacie należyte zdrowie i doskonałą formę… Curry to wbrew pozorom nie jedna przyprawa, a cała ich grupa. W zależności od kraju i regionu składa się z kurkumy, cynamonu, czarnego pieprzu, imbiru, kolendry, anyżu i kardamonu. Nazwa przyprawy wywodzi się ze …

Kontynuuj czytanie