Category: smaki egzotyczne

cze 24

Letnie smaki: mus z mango

lekki mus mango

Mango jak nic innego kojarzy mi się z beztroską, wakacjami i słońcem. Ten egzotyczny owoc zdecydowanie znajduje się na liście moich ulubionych produktów. Jest przyjemnie słodki, a jednocześnie orzeźwiający. Cudownie rozpieszcza zmysły i… kubki smakowe. Z mango można wyczarować wiele. Dziś zaproponuję wam cudowny mus na bazie tego egzotycznego owocu, jak również jogurtu i limonki. …

Kontynuuj czytanie

maj 20

Pyszne i pożywne śniadanie: szakszuka

przepis na szakszuke

Dziś mam dla was danie iście egzotyczne. Szakszuka ( z tłumaczenia wielki bałagan) to specjał kuchni tunezyjskiej. Danie podawane jest także w Egipcie, Maroku oraz Izraelu. Potrawa składa się z jajek, pomidorów, cebuli i opcjonalnie papryki. Jest szalenie prosta w przygotowaniu, gdyż wszystko przygotowuje się na jednej patelni i obłędnie smaczna. Ja swoją przygodę z …

Kontynuuj czytanie

lut 25

Prosty przepis na guacamole

Guacamole, czyli pasta z owoców awokado to przysmak kuchni meksykańskiej. Można się nią zajadać solo lub w towarzystwie nachosów, ewentualnie bagietki. Guacamole jest synonimem zdrowego jedzenia, dlatego bardzo często gości na stołach fanów racjonalnego odżywiania się. Prawdziwymi fanami guacamole są weganie. Przyrządzenie guacamole jest bardzo proste, aczkolwiek istnieje wiele przepisów na zieloną pastę. Guacamole może …

Kontynuuj czytanie

paź 15

Czekoladowy krem z awokado i banana

Uwielbiam czekoladę i uwielbiam czekoladowe desery. Od jakiegoś czasu dużą wagę przykładam do deserów, które przede mną lądują. Staram się, aby zjadane przeze mnie słodkości były pyszne i zdrowe jednocześnie. Jeśli myślicie, że połączenie wyśmienitego smaku ze zdrowiem nie jest możliwe, dziś Wam udowodnię, że jest.

Kontynuuj czytanie

lis 14

Kasza jaglana w wersji meksykańskiej

Od jakiegoś już czasu jestem uzależniona od kaszy jaglanej. Jem ją na śniadanie. Jem na obiad i na kolację. Jem w wersji słodkiej, słonej i pikantnej. Nie bądźcie więc zdziwieni, jeśli w najbliższym czasie przepisów z jaglanką będzie więcej, niż dotychczas 🙂 Dziś podzielę się z wami przepisem na kaszę w nieco pikantnej wersji, bo …

Kontynuuj czytanie

sty 18

Pomysł na… aromatyczne chili con carne

Dziś na blogu w roli głównej chili con carne. Ta niezwykle aromatyczna potrawa jest prawdziwą dumą kuchni meksykańskiej i teksańskiej. W amerykańskich barach zwykła funkcjonować jako fastfood, choć z fastfoodem ma niewiele wspólnego. Główne składniki to różnego rodzaju warzywa, z papryką, cebulą, czosnkiem i pomidorami na czele. Niezbędnym elementem jest mięso mielone wieprzowe lub wołowe, …

Kontynuuj czytanie

paź 26

Zupa tajska z mlekiem kokosowym i trawą cytrynową

Zupa tajska… do niedawna była dla mnie jedną wielką zagadką. Fascynowała mnie, a zarazem przerażała. Bałam się smaku, który łączy w sobie i mleko kokosowe i krewetki i duszoną pierś z kurczaka i trawę cytrynową. Jak dla mnie było to zbyt wiele wspaniałości w jednym miejscu. Jednakże mój strach funkcjonował we mnie tylko do czasu, …

Kontynuuj czytanie

paź 08

Cudowne właściwości imbiru

imbir

Imbir jest przyprawą, która do niedawna kojarzyła się nam wyłącznie z korzennymi pierniczkami podawanymi na Boże Narodzenie. Powszechnie dostępna był tylko sproszkowany imbir, który nie ma tak wyjątkowych właściwości jak świeży imbir. Na szczęście dzisiaj korzeń imbiru można już z łatwością dostać w większości sklepów spożywczych, a jego cena nie przyprawia już o zawrót głowy. …

Kontynuuj czytanie

wrz 22

Makaron ryżowy z krewetkami, papryką i sezamem

Kuchnia tajska uznawana jest za jedną z najbardziej oryginalnych i zachwycających na świecie. Największą jej perełką jest to, że w doskonały sposób łączy pięć smaków: słodki, słony, gorzki, kwaśny i ostry. Tajskie dania w dużej mierze bazują na naturalnym bogactwie ziół i przypraw. Główną rolę grają tu imbir, kolendra i chili. Co więcej, dania kuchni …

Kontynuuj czytanie

lip 30

Smak Indii, czyli kurczak w sosie curry z ananasem

Uwielbiam próbować nowe smaki. Co za tym idzie, nie trzeba było mnie długo przekonywać do tego, abym wypróbowała kuchnię indyjską. W naszym kraju staje się ona coraz bardziej popularna i pożądana więc dobrze jest wiedzieć, z czym ma się do czynienia. Sekretem kuchni indyjskiej jest jej zróżnicowanie i aromatyczne przyprawy. Można nawet pokusić się o …

Kontynuuj czytanie