Z czym najbardziej kojarzy się wam sos tzatziki? Hmm… coś mi się wydaje, że z grillowaniem. Mnie z gorącą Grecją i wakacjami. Bo zazwyczaj na wakacjach raczę się białym przysmakiem. Ogromną zaletą sosu tzatziki jest to, że przygotowuje się go w bardzo prosty sposób a smakuje bajecznie! Owszem, tzatziki można kupić w sklepie, ale po co? Przygotowując sos samodzielnie nie tylko będziemy wiedzieli, co jest w jego składzie, ale także otrzymamy coś absolutnie pysznego i co ważne – wolnego od konserwantów. Gotowi na tzatziki? To zaczynamy!
Składniki:
– 200g jogurtu greckiego
– 1 ząbek czosnku
– nieduży zielony ogórek
– świeży koperek
– kilka kropli soku z cytryny
– sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jogurt grecki przekładamy do miseczki. Czosnek wyciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu. Ogórka ścieramy na tarce, a koperek drobno siekamy. Obydwa składniki również dodajemy do miseczki z jogurtem. Na koniec dodajemy sól, pieprz i kilka kropel z cytryny. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę. Smacznego!!!!