mar 29

Świąteczne przysmaki – śledzie po kaszubsku

przepis na śledzie

Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkiej Nocy bez śledzi. To chyba jedna z najbardziej tradycyjnych w tym czasie potraw. Nie wiem jak u was, ale u mnie w domu śledzie były obowiązkowym daniem w Wielki Piątek. Zazwyczaj podawano je z ziemniakami w koszulkach. Ot – post w 100%. Moja babcia robiła najlepsze śledzie pod słońcem. Teraz to trudne zadanie spadło na mnie. Wiem, że jej nie dorównam, ale przynajmniej postaram się jak mogę.

Co powiecie na śledzie po kaszubsku? Taka fajna alternatywa dla śledzi w śmietanie lub samym oleju. Z dodatkiem koncentratu pomidorowego, lekko zaprawiane octem – smakują wybornie, nawet bez towarzystwa ziemniaczków 🙂

Wbrew pozorom ich przygotowanie nie należy do najtrudniejszych. Co więcej – mogę nawet powiedzieć, że jest bajecznie proste. Jest to o tyle ważne, że zazwyczaj przed świętami mamy zbyt mało czasu, aby wyrobić się ze wszystkim. Proste przepisy są więc w cenie. Gotowi? To zaczynamy 🙂

Składniki:

– 6 filetów śledziowych a’la matjas

– 4 łyżki octu

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego

– 1 cebula

– 2 łyżki oleju

– 1 łyżka cukru

– przyprawy: pieprz, szczypta mielonej słodkiej papryki, liść laurowy, ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Śledzie moczymy godzinę lub dwie w zimnej wodzie, raz na jakiś czas wymieniając wodę na świeższą. Gdy już będą gotowe, dokładnie je osuszamy i kroimy w grubsze paski.

Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy ją na oleju. Dodajemy do niej cukier, przecier, ocet i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Studzimy.

W osobnej misce łączymy śledzie z sosem pomidorowym, a następnie przekładamy do szklanego naczynia. Wkładamy do lodówki i gotowe. Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie publikowany.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.